Dame v belem vsako nedeljo po maši priredijo protestni shod. Foto: EPA
Dame v belem vsako nedeljo po maši priredijo protestni shod. Foto: EPA

Večina pridržanih so članice protestne skupine Dame v belem, ki zahtevajo izpustitev političnih zapornikov, mnoge izmed njih pa so ustavili med mirnim tedenskim protestnim pohodom v prestolnici.
Skupina trdi, da so kubanske komunistične oblasti v zadnjih dneh na njih okrepile pritisk, medtem, ko vlada trdi, da protestnice plačujejo ZDA, da bi spodkopale kubansko revolucijo.

Dame v belem (Damas de Blanco) se navadno skupaj udeležijo maše, nato pa priredijo protestni shod.
Aretirane na poti v cerkev
Predstavnica skupine je za BBC povedala, da so v soboto zvečer prijeli 19 njihovih članic, tri so že izpustili. V nedeljo zjutraj je policija na poti v cerkev aretirala še 36 članic skupine, vključno z vodjo skupine Bertho Soler. Po obredu so 22 žensk in moških aretirali, ko so se podali v središče Havane.

Po besedah očividcev so policisti v civilu aktiviste natrpali v neoznačen avtobus. Tudi te protestnike so po nekaj urah izpustili.

Po poročanju BBC-ja so protestniki pred papeževim obiskom postali vse glasnejši in očitno se je vlada odzvala.

Elizardo Sanchez iz prepovedane Komisije za kubanske človekove pravice je aretacije obsodil. "Ta konec tedna je bil spet poln politične represije totalitaristične vlade. Najhuje je, da so tokrat žrtve te represije pretežno ženske," je povedal. Ob tem je dodal, da še vedno ni jasno, kje zadržujejo večino aretiranih.