Lagardova je direktorica IMF-a od leta 2011. Foto: Reuters
Lagardova je direktorica IMF-a od leta 2011. Foto: Reuters

Gre za primer izplačila 400 milijonov evrov odškodnine poslovnežu Bernardu Tapieju leta 2008. Tapie, ki je bil nekdanji minister v vladi Pierra Beregovoya, je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegovega deleža v družbi Adidas.

Trdil je, da mu mora po propadu Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času prodaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitražo. Tapie je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.

Čeprav Lagardove niso obtožili, pa ima v Franciji uvedba uradne preiskave skoraj takšno težo kot vložitev obtožnice. Lagardova je že povedala, da zaradi preiskave ne bo odstopila s položaja generalne direktorice IMF-a. Tako kot že ves čas je tudi danes zanikala očitke. "Svojim odvetnikom sem naročila, naj se pritožijo na odločitev, ki je po mojem mnenju popolnoma brez osnove."

Lagardovo so ta teden že četrtič zaslišali na sodišču pravice, ki preiskuje in vodi pregon proti ministrom za kazniva dejanja, ki so jih zagrešili med opravljanjem dolžnosti.