Pri Alitalii bo stavka potekala do polnoči. Foto: Reuters
Pri Alitalii bo stavka potekala do polnoči. Foto: Reuters
Stavka osebja letalskih prevoznikov v Italiji

Največ negotovosti vlada glede popoldneva, ko naj bi stavkali tudi kontrolorji letenja.

Alitalia je zaradi stavke že odpovedala 77 domačih in mednarodnih poletov. Osebje bo stavkalo do polnoči. Alitalia zagotavlja, da naj bi kljub temu izvedli osemdeset odstotkov svojih poletov, čeprav z zamudo. Podrobnosti o možnostih za povračilo denarja ali premik poleta so objavili na spletni strani alitalia.com. Informacije za potnike zunaj Italije dajejo na telefonski številki 0039 06 65649.

Dopoldne, od 10.00 do 14.00, je ustavilo delo kabinsko osebje pri nizkocenovnem prevozniku Vueling. S sedeža tega podjetja so nam sinoči odgovorili, da niso odpovedali nobenega poleta, da pa bodo v primeru stavke svoje potnike pravočasno obvestili.

Pri Ryanairu zagrozili pilotom
Popoldne, med 13.00 in 17.00, bodo v Italiji stavkali še piloti nizkocenovnega prevoznika Ryanair, ki zahtevajo boljše delovne razmere. Vodstvo irske letalske družbe je svojim pilotom že pred dnevi zagrozilo, da bodo v primeru stavke izgubili predvidene povišice plač in možnosti za napredovanje, kar so italijanske oblasti označile za nedostojno in v nasprotju z zakoni. Pravico do stavke brez strahu pred sankcijami v Italiji zagotavlja že ustava, je dodal italijanski varuh stavkovnih pravic.

Gre za eno prvih stavk v podjetju Ryanair, zato je težko predvideti, koliko pilotov se bo dejansko odzvalo na stavkovni poziv. Ryanairovi piloti napovedujejo stavke tudi v naslednjih dneh, in sicer na Irskem, Portugalskem in v Nemčiji.

Letalski promet po Italiji, iz nje in vanjo bo ogrožen zlasti popoldne, med 13.00 in 17.00, ko naj bi stavkali tudi številni kontrolorji letenja.

Stavka osebja letalskih prevoznikov v Italiji