Italija je za večino beguncev vstopna točka v Evropo. Foto: Reuters
Italija je za večino beguncev vstopna točka v Evropo. Foto: Reuters
Begunci
Pot prek Sredozemskega morja je izredno nevarna. Foto: Reuters

Število prebežnikov je za kar 83 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani, so sporočili Združeni narodi. Razmere se bodo po pričakovanjih še poslabšale s poletjem, ko se število prebežnikov in beguncev, ki prečkajo Sredozemsko morje, okrepi.

Tako je na primer lani v prvi polovici leta čez Sredozemlje v Evropo prišlo 75.000 ljudi, do konca leta pa skupno 219.000, kažejo podatki Visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR). Večina migrantov je pri tem prepuščena na milost in nemilost tihotapcem ljudi in morje prečkajo na nevarnih in slabih čolnih.

"Evropa se sooča s pomorsko begunsko krizo zgodovinskih razsežnosti," je opozoril UNHCR, visoki komisar za begunce Antonio Guterres pa je poudaril, da je velika večina ljudi, ki prek morja prihajajo v Evropo, beguncev, ki iščejo zaščito pred vojno in pregonom.

Tretjina moških, žensk in otrok, ki so letos čez morje prispeli v Italijo in Grčijo, tako prihaja iz Sirije, kjer divja vojna že od leta 2011. Dvanajst odstotkov jih prihaja iz Afganistana, kjer nasilje ne pojenja, in Eritreje, od koder bežijo zaradi represivnega režima, izpostavlja UNHCR. Prestale glavne države izvora migrantov so še Somalija, Nigerija, Irak in Sudan.

Z akcijo rešili več življenj
Med poskusom prečkanja Sredozemskega morja je v prvih šestih mesecih letošnjega leta umrlo 1.867 ljudi, od tega 1.308 samo v aprilu.

Zaradi begunske krize v aprilu so voditelji Evropske unije pospešili iskalne in reševalne akcije na morju, tako da je pri prečkanju morja maja umrlo 68 migrantov, junija pa 12. Ta upad smrtnih žrtev po ocenah UNHCR-ja kaže na to, da "je z dobro politiko ob podpori učinkovitega operativnega odgovora mogoče rešiti več življenj na morju", je dejal Guterres.

Poudaril je še, da je treba še naprej ohraniti pozornost na to vprašanje, saj ostaja tveganje za tisoče beguncev in migrantov, ki vsak teden prečkajo Sredozemlje, izredno visoko.

V poročilu UNHCR tudi poziva k večji solidarnosti z migranti, tako da bi jim zagotovili boljše pogoje sprejema in bivanja ter vzpostavili zakonite migracijske poti. Poziva tudi k večji solidarnosti z evropskimi državami, ki jih sprejmejo največ.

Pozdravili so odločitev EU-ja o prerazporeditvi 40.000 sirskih in eritrejskih prosilcev za azil, da bi zmanjšali pritisk na Italijo in Grčijo, a dodali, da so potrebni tudi drugi ukrepi.