Po besedah Bisere Turković je BiH pripravljena na status kandidatke za članstvo v EU.Foto: Vlada RS
Po besedah Bisere Turković je BiH pripravljena na status kandidatke za članstvo v EU.Foto: Vlada RS

Slovenski zunanji minister je na srečanju poudaril, da "prazne izjave, da EU nima resne želje po širitvi, ne smejo in ne morejo biti razlog za zastoj pri reformah". Napredek pri reformah je po njegovih besedah najmočnejši argument BiH-a na poti v EU. Pri tem je zagotovil podporo Slovenije Bosni in Hercegovini.

Bisera Turković je poudarila, da bi čimprejšnja odobritev statusa kandidatke za članstvo v EU-ju njeni državi prispevala tudi k sprejemanju reform. "Bosna in Hercegovina je pripravljena na status kandidatke," je dejala po srečanju.

Priznala je, da BiH čaka še veliko dela, in napovedala okrepitev boja proti korupciji in kriminalu.

Oba sta pozdravila tudi neuradni vrh EU-Zahodni Balkan, ki ga je preteklo sredo v okviru predsedovanja Svetu EU gostila Slovenija.

Poleg tega sta Logar in zunanja ministrica BiH-a spregovorila o razmerah na področju migracij na Zahodnem Balkanu. Ministrica Turković je zagotovila, da so razmere na področju migracij v državi pod nadzorom.

Logar pa se je – tudi v luči nasilnega vračanja migrantov iz Hrvaške v BiH – zavzel za čimprejšnji dogovor o sodelovanju med BiH-om in Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex).