Kar precej letal Lufthanse bo v torek ostalo na tleh. Foto: Reuters
Kar precej letal Lufthanse bo v torek ostalo na tleh. Foto: Reuters

"Lufthansa mora za torek odpovedati več kot 800 od načrtovanih 1.600 poletov, vključno z 58 poleti na dolge razdalje. Odpoved bo prizadela okoli 90.000 potnikov," so v sporočilu za javnost zapisali v Lufthansi in dodali, da bodo že v sredo storitve nemotene. V torek med 5. in 18. uro bodo stavkali letališki gasilci in del zaposlenih na letališču.

Frankfurtsko letališče, največje v Nemčiji in eno največjih v Evropi, je na spletni strani potnike že obvestilo o pričakovanih "precejšnjih zamudah in odpovedih poletov". Potnike so prosili, da pri izbranih prevoznikih preverijo, ali je njihov načrtovani polet odpovedan.

V Adrii Airways poletov kljub napovedani stavki ne bodo odpovedovali. Potnikom svetujejo, da se pravočasno prijavijo na polet, preverijo svoje rezervacije in potrebne osebne dokumente. Da bi se izognili morebitnim nevšečnostim na nemških letališčih, pa potnikom v Adrii priporočajo, da potujejo z osebno prtljago.

Prizadeta še letališča v Münchnu, Kölnu in Bremnu
Torkova opozorilna stavka bo sicer prizadela še letališča v Münchnu, Kölnu in Bremnu. Poleg letalskega prometa je motnje pričakovati v lokalnem potniškem prometu, stavkali pa bodo tudi v vrtcih in bolnišnicah. Stavko bodo občutili v Berlinu, na Bavarskem in v Severnem Porenju - Vestfaliji.

Stavkovne dejavnosti sindikati načrtujejo med 10. in 13. aprilom, s čimer stopnjujejo pritisk na delodajalce, da tudi zaposleni v javnem sektorju požanjejo del dobrih rezultatov največjega evropskega gospodarstva.