Lufthansa je bila prisiljena vsaj začasno prekiniti letalsko povezavo z Venezuelo. Foto: Reuters
Lufthansa je bila prisiljena vsaj začasno prekiniti letalsko povezavo z Venezuelo. Foto: Reuters

Venezuelsko gospodarstvo je močno prizadel padec cen nafte, glavni vir dobička države. Venezuela se spopada z visoko inflacijo in hudim pomanjkanjem osnovnih dobrin.

"Z 18. junijem bomo prisiljeni prekiniti svoje polete med Caracasom in Frankfurtom," je sporočila Lufthansa, ob tem pa poudarila, da je povpraševanje po mednarodnih poletih v Venezuelo lani in v prvi letošnji četrtini močno upadlo. Vseeno pa nemški letalski prevoznik upa, da bodo v bližnji prihodnosti povezavo ponovno vzpostavili.

Plačilo v dolarjih
Strog nadzor nad lastno valuto je v Venezueli prvi uvedel pokojni predsednik Hugo Chavez leta 2003. Omejitve so pred dvema letoma še zaostrili, s tem pa prisilili vrsto letalskih družb, da so zmanjšale navzočnost v državi, saj so le stežka pretvarjale na milijarde dolarjev dobička v lokalni valuti, bolivarju.

Nekatere letalske družbe zdaj zahtevajo od potnikov, da letalsko vozovnico plačajo v dolarjih, poroča BBC.

Venezuelska vlada svojo politiko brani, češ da mora imeti neke prioritete. Caracas pravi, da uporablja svoje tuje rezerve - ki so zdaj redke - za kupovanje nujno potrebnih dobrin, kot so zdravila in industrijski stroji.