V Macronovem taboru so sporočili, da ukradeni dokumenti kažejo na
V Macronovem taboru so sporočili, da ukradeni dokumenti kažejo na "običajno delovanje predsedniške kampanje" in da je vse "zakonito". Foto: Reuters
Marine Le Pen
Po anketah Marine Le Pen močno zaostaja za Macronom. Foto: Reuters
Francija pred volitvami
Hekerji napadli Macronovo elektronsko pošto

Elektronsko pošto so hekerji objavili na spletu dan in pol pred nedeljskim drugim krogom volitev, na katerih bo sredinski Macron za položaj predsednika tekmoval s kandidatko skrajne desnice Marine Le Pen.

Na spletni strani Pastebin, ki omogoča anonimno deljenje dokumentov, je bilo na profil, imenovan EMLEAKS, naloženo do devet gigabajtov podatkov, poroča Reuters. Ni sicer znano, kdo je odgovoren za objavo podatkov, niti to, ali so podatki verodostojni.

Povezavo do dokumentov je na družbenem omrežju Twitter med drugim objavila spletna stran Wikileaks. Kot so zapisali, gre za desettisoče elektronskih sporočil, fotografij in prilog, čeprav za objavo naj ne bi stali oni.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo Macron (nekdanji gospodarski minister) premagal kandidatko Nacionalne fronte Marine Le Pen (evropska poslanka od leta 2004), volitve pa naj bi bile najpomembnejše v Franciji v več desetletjih. Zadnja anketa kaže, da Macron uživa 62-odstotno podporo.

V Macronovem gibanju En Marche! (Naprej!) so potrdili, da so bili žrtev vdora. "Gibanje Naprej! je bilo ta večer žrtev obsežnega in usklajenega vdora, zaradi katerega so se na družbenih omrežjih razširile različne spletne informacije," so sporočili.

Najprej ZDA, nato Francija?
Dokumenti, ki so jih hekerji pridobili pred več tedni z vdori v elektronsko pošto visokih predstavnikov Macronovega tabora, naj bi bili objavljeni skupaj z lažnimi dokumenti z namenom "zasejati dvom in dezinformacije", opozarjajo v Macronovem taboru. Po njihovem mnenju gre za poskus destabilizacije francoskih predsedniških volitev, podobno kot naj bi hekerji skušali vplivati na izid lanskih volitev v ZDA. V taboru so sicer dodali, da dokumenti kažejo na "običajno delovanje predsedniške kampanje" in da je vse "zakonito".

Francosko notranje ministrstvo ni želelo podati komentarja zaradi pravil, ki prepovedujejo vsakršen komentar, ki bi lahko vplival na izid volitev, in ki veljajo od petka opolnoči.

Predsedniška volilna komisija se je medtem sestala na posebnem srečanju, medije pa je pozvala, naj bodo previdni pri objavi podatkov iz ukradene elektronske pošte, saj je čas kampanje mimo, njihova objava pa bi lahko vodila v kazenske ovadbe. "Širjenje takšnih podatkov, ki so bili nezakonito pridobljeni in so bili zelo verjetno pomešani z lažnimi informacijami, mora biti označeno kot kaznivo dejanje," so sporočili v komisiji.

Gibanje Naprej! in podjetje za informacijsko varnost Trend Micro sta že konec aprila potrdili, da je bilo gibanje tarča napada hekerske skupine Pawn Storm. Kot menijo zahodni strokovnjaki, je ta skupina povezana z ruskimi obveščevalnimi agencijami.

Januarja so ameriške obveščevalne službe dejale, da je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal krajo podatkov ljudi, povezanih z demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton z namenom vplivanja na volitve v korist republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu.

Smrt poslanke med nagovorom
Francoska socialistična poslanka Corinne Erhel je izgubila življenje na vrhuncu predsedniške kampanje pred volitvami. Zgrudila se je na odru, med nagovorom privržencev kandidata Emmanuela Macrona, so sporočili iz socialistične stranke.

Erhelova naj bi kot zadnja nagovorila množico, zbrano na predvolilnem shodu v mestu Plouisy v zahodni Franciji, ko se je nenadoma zgrudila. 50-letnico so prepeljali v bolnišnico, kjer pa so jo razglasili za mrtvo.

Erhelova, ki je bila poslanka od leta 2007, se je med kampanjo pridružila sredinskemu gibanju Naprej (En Marche) Emmanuela Macrona.

Francija pred volitvami
Hekerji napadli Macronovo elektronsko pošto