Podpredsednica španske vlade je sporočila, da ima Barcelona za končno odločitev čas do četrtka. Foto: Reuters
Podpredsednica španske vlade je sporočila, da ima Barcelona za končno odločitev čas do četrtka. Foto: Reuters
Carles Puigdemont
Puigdemont Rajoya poziva k pogovorom. Foto: Reuters
Barcelona
Katalonska vlada pravi, da se je 90 odstotkov volivcev na referendumu 1. oktobra izreklo za neodvisnost. A večina volivcev se referenduma ni udeležila, volilna udeležba je bila okoli 43-odstotna. Foto: Reuters
"Mrtvi tek" med Barcelono in Madridom se nadaljuje

"Naša ponudba za dialog je iskrena, kljub vsemu, kar se je zgodilo," je Puigdemont zapisal v pismu, ki ga je objavil katalonski časopis. "V prihodnjih dveh mesecih je naš glavni cilj dialog in da lahko mednarodne, španske in katalonske institucije in osebnosti, ki so pripravljene na sodelovanje, poiščejo pot do njega."

Španska vlada bo prevzela neposreden nadzor nad Katalonijo, če katalonski voditelj do četrtka do 10. ure ne konča postopka o razglasitvi neodvisnosti, je v odgovoru na Puigdemontovo pismo dejala podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria. "Puigdemont ima še vedno možnost, da začne razreševati položaj, odgovoriti mora z da ali ne glede razglasitve neodvisnosti," je dejala.

Kot je znano, je Rajoy pretekli teden postavil ultimat, da mora Puigdemont do danes do 10. ure odgovoriti, ali je ali ni razglasil neodvisnosti Katalonije. Kot poroča Reuters, pa v danes objavljenem pismu ni eksplicitno odgovoril na vprašanja, temveč je zapisal, da se morata čimprej srečati z Rajoyem in v prihodnjih dveh mesecih začeti pogovore.

Katalonija je 1. oktobra izvedla referendum, ki ga je zaznamovalo nasilje zvezne policije. Madrid referenduma, ki ga je že predtem ustavno sodišče označilo za nezakonitega, na katerem se je večina udeležencev (volilna udeležba je bila 42-odstotna) izrekla za neodvisnost Katalonije, ne priznava. Puigdemont je prejšnji torek izrekel simbolično neodvisnost, njegova stranka je podpisala tudi deklaracijo neodvisnosti, dejansko pa neodvisnosti ni razglasil, temveč je pozval k pogajanjem glede prihodnosti pokrajine. Španski premier Mariano Rajoy je potem pozval Puigdemonta, naj do danes jasno pove, ali je Katalonija ali ni razglasila neodvisnost.

Če bi Katalonija razglasila neodvisnost, bi lahko Madrid v skladu s 155. člen ustave pokrajini odvzel avtonomijo. V Španiji sicer omenjenega člena še nikoli doslej niso uporabili in tudi ni jasno, katere konkretne ukrepe bodo uveljavljali.

V uradu španskega premierja še niso potrdili, da so prejeli Puigdemontovo pismo.

Trapero odkorakal s sodišča, a ostaja pod nadzorom
Medtem pa je sodišču v Barceloni odločilo, da načelnika katalonske policije Josepa Lluisa Trapera, osumljenega upora proti državi, ne bodo priprli, kot je na zaslišanju zahtevalo tožilstvo. S sodišča je tako odkorakal, mu je pa sodnik odredil pravosodni nadzor, tako da ne sme oditi iz države, na sodišču pa se mora zglasiti na 15 dni. Načelnika katalonske policije so zaslišali, ker je osumljen upora zaradi načina, kako je prejšnji mesec ravnal ob protestih za neodvisno Katalonijo in ker ni preprečil referenduma. Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora.

Pripor za Sancheza in Cuixharta
Je pa špansko vrhovno sodišče zaradi organiziranja referenduma 1. oktobra odredilo pripor za dva pomembna katalonska politika, in sicer Jordija Sancheza, predsednika katalonskega parlamenta, in Jordija Cuixharta. Osumljena sta upora proti državi. V priporu bosta do nadaljnjega oziroma do konca preiskave.

"Mrtvi tek" med Barcelono in Madridom se nadaljuje