Enote katalonske policije so po odloku državnega tožilca do izvedbe napovedanega referenduma podrejene španski državni policiji. Foto: Reuters
Enote katalonske policije so po odloku državnega tožilca do izvedbe napovedanega referenduma podrejene španski državni policiji. Foto: Reuters

V skladu s sobotnim odlokom državnega tožilca je katalonska policija zdaj podrejena državni policiji Guardia Civil, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdil predstavnik španskega notranjega ministrstva. Katalonski policiji Madrid očita "nezadostna prizadevanja" v sodelovanju s španskimi oblastmi.

Na čelu katalonske policije je tako po novem Col Diego Perez de los Cobos, odlok pa naj bi veljal do 1. oktobra oziroma do napovedane izvedbe referenduma. Na območje pa je bilo napotenih še več sto dodatnih pripadnikov španske policije, poroča BBC.

Madrid je katalonski policiji očital dogajanje iz prejšnjega tedna, ko se je na ulice katalonske prestolnice Barcelone odpravilo na tisoče zagovornikov neodvisnosti - španska policija je takrat izvedla vrsto racij in priprla več ključnih članov ekipe, ki pripravlja napovedani referendum.

V katalonski policiji so na Twitterju zapisali, da bodo tako kot do zdaj še naprej delovali s ciljem zagotoviti javno varnost in zaščititi prebivalce. Jasnejši je bil katalonski notranji minister Joaquim Forn, ki je sporočil, da odločitve Madrida ne sprejemajo. Kot je še pojasnil, preučujejo, kakšne pravne ukrepe lahko uporabijo, da se uprejo temu "vmešavanju države".