Maduro med snemanjem svoje tedenske televizijske oddaje Los domingos con Maduro (Nedelje z Madurom). Foto: Reuters
Maduro med snemanjem svoje tedenske televizijske oddaje Los domingos con Maduro (Nedelje z Madurom). Foto: Reuters

Opozicijski protestniki na množičnih uličnih zborovanjih namreč zahtevajo odstop Madura in predčasne predsedniške volitve. Novega predsednika bi sicer Venezuelci morali izbirati prihodnje leto.

Maduro je v nedeljo v televizijskem nagovoru tako dejal: "Volitve! Da, želim si volitev, zdaj. To pravim kot vodja države in vodja vlade." S temi besedami je podprl volitve županov in guvernerjev, predvidene za konec leta, o morebitnih predčasnih predsedniških volitvah pa je molčal. Pozval je tudi k nadaljevanju pogovor z opozicijo.

V belem v čast padlih
Protesti v državi se vrstijo že več kot tri tedne, preteklo sredo pa so postali še posebej množični. Udeležilo se jih je več milijonov ljudi. Zadnje žrtve so padle v petek. V soboto so protesti minili mirno, protestniki pa so se oblekli v belo, da bi počastili spomin ubitih. Za ponedeljek so napovedani novi protesti proti Maduru. Človekoljubne organizacije trdijo, da je bilo v nemirih zaprtih več kot 1.000 ljudi in da jih 700 še vedno ostaja za zapahi, piše BBC.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem primanjkuje hrane, zdravil in osnovnih potrebščin. Opozicija za takšno stanje krivi oblast, Maduro pa trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA. A ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.