Orban je podpisal odlok, v katerem pozdravlja odločitev poljskega ustavnega sodišča. Foto: Reuters
Orban je podpisal odlok, v katerem pozdravlja odločitev poljskega ustavnega sodišča. Foto: Reuters

Poljsko ustavno sodišče je v četrtkovi razsodbi odločilo, da so nekatere določitve in sodne odločitve Evropske unije v nasprotju s poljsko ustavo, s tem pa so potrdili, da pravo EU-ja v primeru navzkrižij nima prednosti pred nacionalnim pravom.

To je sprožilo val razburjenja v Bruslju in svarila o t. i. polexitu ali celo začetku konca EU-ja ter ostre kritike več držav članic, med drugim Nemčije in Francije. Nemški zunanji minister Heiko Maas je sporočil, da mora Poljska kot članica povezave izvajati zakone EU-ja. "Če se država politično odloči, da bo del EU-ja, mora zagotoviti, da se dogovorjena pravila v celoti in povsem izvajajo," je za časopisno skupino Funke dejal Maas. Pri tem je Evropski komisiji ponudil "popolno podporo pri njenem poslanstvu, da podpre evropsko zakonodajo po vsem EU-ju". Po mnenju francoskega ministra za evropske zadeve Clementa Beauna odločitev sodišča pomeni napad na Evropsko unijo. "Gre za napad ustavnega sodišča, ki je bilo oblikovano po vzoru poljske vlade, na EU," je izjavil Beaune.

Oblasti v Budimpešti so se po drugi strani danes postavile na stran Varšave in izrazile prepričanje, da je odločitev ustavnih sodnikov posledica "slabe prakse evropskih institucij". Kot so zapisali v sklepu, si omenjene prakse "prizadevajo za to, da bi brez spremembe pogodb EU-ja in s postopnim širjenjem pristojnosti državam članicam odvzela pooblastila, ki jih te nikoli niso prenesle na EU". Ustavna sodišča in druga sodišča držav članic imajo zato vso pravico, da "preverjajo obseg in meje pristojnosti EU-ja", še piše v sklepu, ki ga je vlada posredovala
madžarski tiskovni agenciji MTI. "Pravo EU-ja lahko velja le na tistih področjih, kjer ima EU pooblastila in kjer je bil okvir za to postavljen z evropskimi pogodbami," je še zapisano.

Orbanova vlada je sicer sama že dolgo tarča kritik Bruslja zaradi spodkopavanja demokracije in pravne države. Oblasti v Varšavi in Budimpešti se medsebojno podpirajo nasproti Evropski komisiji in drugim članicam Unije ter blokirajo ali grozijo z blokado ukrepov EU-ja, ki za svoje
sprejetje potrebujejo soglasje v Svetu EU-ja.

Poljska bo še naprej spoštovala pravo EU-ja, je danes sporočilo poljsko zunanje ministrstvo. "Vse obveznosti, ki izhajajo tako iz primarnega kot sekundarnega prava Evropske unije, ostajajo v veljavi in jih bo Poljska še naprej v celoti spoštovala," je danes po poročanju agencije Reuters zatrdilo poljsko zunanje ministrstvo. "Določbe Pogodbe EU-ja, na katere se nanaša razsodba (...), ostajajo v veljavi. To, v kar ne moremo privoliti, so zgolj oblike njihove interpretacije ali uporabe, ki kršijo našo ustavo," so še zapisali in poudarili, da Poljska spoštuje zavezujoče mednarodno pravo.