Madžarski parlament je izglasoval sporne spremembe ustave. Foto: EPA
Madžarski parlament je izglasoval sporne spremembe ustave. Foto: EPA
Viktor Orban
Vlada premierja Viktorja Orbana si želi, da bi s spremembami ustave parlament z dvotretjinsko večino preglasil ustavno sodišče. Foto: EPA
Budimpešta
Konec tedna so Madžari množično opozarjali na nedemokratičnost napovedanih sprememb. Foto: EPA

Madžarski parlament je spremembe ustave, t. i. četrti amandma, potrdil z 265 glasovi za in enajstimi proti. 33 poslancev se je glasovanja vzdržalo, poslanci opozicijske socialistične stranke (MSZP), ki imajo v 386-članskem parlamentu 47 sedežev, pa so sejo parlamenta bojkotirali.

Odločitve sodišča ne bodo več veljavne
Sporni četrti amandma med drugim predvideva omejitev pristojnosti ustavnega sodišča, s katero najvišja sodna instanca ne bo mogla več presojati ustavnosti sprememb, ki bi jih parlament sprejel z dvotretjinsko večino. Spremembe ustave uvajajo tudi nove restriktivne uredbe na področjih šolstva, volilne zakonodaje, družinskega prava in na področju pravic brezdomcev, odločitve vrhovnega sodišča, ki jih je to sprejelo še pred uveljavitvijo nove ustave in na katere se je še lahko sklicevalo, pa niso več veljavne.

Amandma znova uveljavlja tudi več določil, ki jih je ustavno sodišče predtem že razveljavilo. Družino definira kot "zakon med moškim in žensko" in parlamentu omogoča odločanje o pravnem statusu verskih skupnosti.

Vladajoča stranka Fidesz je madžarsko ustavo že spremenila leta 2011, češ da je stara odsevala komunistično preteklost, oni pa so jo spremenili, da bi prikazovala sodobno Madžarsko. Fidesz zagotavlja, da so tokratni amandmaji le tehnični dodatki in da ima dvotretjinska parlamentarna večina legitimno pravico, da postavlja pravila, za katera je prepričana, da so primerna za družbo.

Glasno nasprotovanje spremembam
Kritiki so odločitev vladajoče stranke Fidesz in premierja Viktorja Orbana pospremili z neodobravanjem, saj trdijo, da bo odločitev omejila demokratične pravice in človekove svoboščine ter da gre za napad na demokratične strukture, ki ga je vlada pod vodstvom Fidesza začela že leta 2010. Opozarjajo tudi, da gre le za novo v nizu odločitev vladajoče desnosredinske stranke, s katerimi hoče ta prek dvotretjinske večine v parlamentu okrepiti svoj položaj v državnih institucijah.

Nekdanji predsednik Laszlo Solyom, ki je tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča, je dejal, da je zadnji ukrep, ki bi lahko preprečil, da bi dve tretjini poslancev preglasili sodišče, predsednikov veto. "To, da ima parlament večjo moč kot ustavno sodišče, spominja na komunistični enopartijski sistem, ki je včasih veljal na Madžarskem," je še povedal.

Proti spremembam ustave so prejšnji teden v Budimpešti potekali množični protesti, protesti pa so napovedani tudi za danes zvečer, kjer naj bi protestniki predsednika Janosa Aderja pozivali, naj uporabi pravico do veta in ustavi spreminjanje ustave.

EU opozarja na spoštovanje demokratičnih standardov
Evropska komisija je pred glasovanjem vlado konservativnega premierja Viktorja Orbana pozvala, naj spoštuje demokratične norme. Tiskovna predstavnica predsednika Komisije Joseja Manuela Barrosa je povedala, da je ta v petek govoril z madžarskim premierjem in od njega dobil zagotovilo, da Budimpešta ostaja zavezana evropskim pravilom. "Orbanove izjave so bile zelo pozitivne, a je naša naloga zagotoviti, da se v državah članicah izpolnjujejo zakoni EU-ja," je povedala.

Barrosu so prejšnji teden pisali zunanji ministri Nemčije, Nizozemske, Danske in Finske ter ga pozvali, naj človekove pravice, demokracijo in pravno državo uvrsti v središče politike Evropske komisije. Madžarske sicer poimensko niso omenili, a je bilo iz pisma jasno, da kritike letijo na vlado v Budimpešti. Prejšnji teden je tudi Svet Evrope vlado v Budimpešti pozval, naj preloži glasovanje o spornih spremembah, opozorila pa so izdale tudi številne človekoljubne organizacije.

Minister zagotavlja, da ni nobenih nepravilnosti
Madžarski zunanji minister Janos Martonyi je zavrnil skrbi, ki so po njegovem mnenju osnovane na "nerazumevanju in nepopolnih informacijah", ter zatrdil, da Madžarska ravna pravično. V pismu zunanjim ministrom EU-ja je zagotovil, da bo Madžarska pripravljena na nadaljevanje dialoga. "Če je kar koli v nasprotju z zakonodajo EU, bomo našli rešitev. V vseh primerih smo se o čemerkoli in s komerkoli pripravljeni pogovarjati," je zatrdil Martonyi, ki je povedal tudi, da bo Madžarska vlada zaprosila Beneško komisijo, naj poda mnenje o spremembah ustave.

Forint izgublja vrednost
Na napovedane spremembe so se odzvali tudi finančni trgi, madžarski forint pa je izgubil več kot odstotek svoje vrednosti in tako padel na najnižjo vrednost v primerjavi z evrom v zadnjih devetih mesecih.