Poslanci v 199-članskem parlamentu so s 123 glasovi za in 38 proti sprejeli zakon. Foto: Reuters
Poslanci v 199-članskem parlamentu so s 123 glasovi za in 38 proti sprejeli zakon. Foto: Reuters

V ugledni ameriški univerzi, ki deluje v Budimpešti od padca komunizma leta 1991, desnosredinska vlada premierja Viktorja Orbana že dolgo vidi sovražno trdnjavo liberalizma. Na univerzi se trenutno izobražuje 1.400 študentov iz 100 držav, uvršča pa se med 50 najboljših univerz s področja političnih znanosti in mednarodnih študij.

Poslanci v 199-članskem parlamentu, v katerem ima večino Orbanova stranka Fidesz, so s 123 glasovi za in 38 proti po hitrem postopku sprejeli zakon, ki bo uvedel stroge omejitve za tuje univerze na Madžarskem. Nov zakon, ki pomeni spremembo zakona iz leta 2011, določa, da univerze, ki ne prihajajo z območja Evropske unije, ne bodo več mogle podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj bo tudi delovanje tovrstnih neevropskih univerz v njihovi matični državi.

Iz teh razlogov je prihodnost CEU-ja negotova, saj nima kampusa v ZDA. Kritiki menijo, da je zakon uperjen predvsem proti tej univerzi in Sorosu.

Predlog zakona je pretekli četrtek vložila Orbanova vlada. Orban je v ponedeljek dejal, da je prihodnost tako imenovane Soroseve univerze odvisna od sklenitve dogovora med madžarsko in ameriško vlado v prihodnjih šestih mesecih. Delovanje mora uskladiti z novimi pravili do februarja 2018, sicer od leta 2018 ne bo mogla vpisati novih študentov, nato pa bo morda prisiljena zapreti vrata do leta 2021.

Orban je univerzo CEU obtožil "goljufanja", saj podeljuje madžarsko in ameriško diplomo, kar pa ni pravično do drugih domačih institucij.

Poziv nobelovcev in akademikov
CEU je zavrnil Orbanovo kritiko, saj da je že 25 let "zakonit partner v madžarskem izobraževalnem sistemu". Zaradi osnutka zakona so v petek izrazili zaskrbljenost tudi pri ameriškem zunanjem ministrstvu. State Department je Budimpešto pozval k umiku predloga zakona. K temu jo je v odprtem pismu pozvalo tudi več kot 900 akademikov z vsega sveta, med njimi tudi 19 Nobelovih nagrajencev za ekonomijo.

V podporo univerzi se je na ulicah Budimpešte v nedeljo zvečer zbralo okoli 10.000 ljudi, protesti so bili tudi danes. Znova se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zbralo več tisoč ljudi. Ti so pozvali predsednika države Janosa Aderja, naj uporabi svojo pravico veta in zakona ne podpiše.

Zaradi kritik zakona je Madžarska danes po poročanju nemške tiskovne agencije DPA na pogovor poklicala veleposlanika Nemčije in ZDA.

Filantrop, 86-letni Soros, je tarča napadov Orbana, pa tudi Rusije in več voditeljev v srednji Evropi in na Balkanu, ki mu očitajo vmešavanje v notranjo politiko prek organizacij, ki jih financira.

Orban, ki vodi izrazito odklonilno politiko do beguncev, ga je že večkrat obtožil, da želi spodkopati Evropo s podporo odprtim mejam in politikam, ki so naklonjeni beguncem.