Joyce Hilda Banda je priznana borka za pravice žensk, zaradi česar državljani Malavija upajo na spremembo vladanja, ki je postajalo vse bolj avtokratski. Foto: EPA
Joyce Hilda Banda je priznana borka za pravice žensk, zaradi česar državljani Malavija upajo na spremembo vladanja, ki je postajalo vse bolj avtokratski. Foto: EPA
Ellen Johnson-Sirleaf
Prvo demokratično izvoljena voditeljica države v Afriki je Ellen Johnson-Sirleaf, ki je konec leta še drugič postala predsednica Liberije. Foto: Reuters

Dosedanja podpredsednica, 61-letna Joyce Hilda Banda, je prisegla v prestolnici Lilongwe in tako nasledila v četrtek umrlega predsednika Binguja wa Muthariko. Banda je prva predsednica Malavija in prva predsednica kakšne države v južni polovici afriške celine.

Dva dni odlašali z razglasitvijo smrti
Z njeno prisego so se končale bojazni o morebitni nestabilnosti in boju za oblast v državi, ki so se pojavile po nenadni smrti 78-letnega predsednika Mutharika. Mutharika je v četrtek doživel srčni napad, v petek pa so neuradno sporočili, da je umrl. Novico o njegovi smrti so uradno potrdili šele v soboto dopoldne, nekaj ur pred zaprisego nove predsednice.

Kdo je Joce Hilda Banda?
Rojena 12. aprila 1950, izobraževala se je v Veliki Britaniji, ZDA in Italiji. Pri 25. letih je imela že tri otroke in je delala v Nairobiju, kjer je postala borka za pravice žensk in otrok, ob tem pa zapustila moža, ki jo je zlorabljal.
V domovini je postala uspešna podjetnica, ki je promovirala finančno neodvisnost žensk, kot temelj afriškega preporoda. Leta 2004 je bila izvoljena v parlament, nato pa hitro postala ministrica za družino in socialo. Dve leti kasneje je postala zunanja ministrica.
Leta 2009 je bila izvoljena za podpredsednico države, a so se s tem tudi hitro začeli spori z wa Muthariko. Po izključitvi iz stranke, je ustavno sodišče preprečilo njeno razrešitev z mesta podpredsednice. Lani je Banda tudi ustanovila opozicijsko Ljudsko stranko, s podporo katere se je leta 2014 nameravala udeležiti predsedniških volitev.

V skladu z malavijsko ustavo vodenje države v primeru smrti predsednika prevzame podpredsednik oziroma podpredsednica. Bojazni o boju za oblast pa je sprožilo to, da je Mutharika Joyce Hildo Bando leta 2010 izključil iz vladajoče stranke Demokratske stranke napredka in se odločil, da bo za svojega naslednika izbral svojega brata.

Vojska in tujina za Bando
Vse od takrat je bila Banda najostrejša kritika predsednika, katerega vladanje je dobivalo vse več avtokratskih prvin. Po slovesni zaprisegi za predsednico se je nova voditeljica Malavija že sestala z vladnim kabinetom, katerega obvladuje omenjena Demokratska stranka.

Po informacijah in Lilongweja je bilo za miren prenos oblasti ključen glas vojske, ki se je zavzela za ustavno rešitev. Pomemben je bil tudi signal tujine, tako afriške kot zahodne države, so eno najrevnejših držav opozorile naj spoštuje lastno ustavo. V nagovoru 15 milijonom Malavijcem je Banda poudarila: "Pozivam vse Malavijc, da ostanejo mirni."