Novi hrvaški premier Tihomir Orešković je bil kandidat HDZ-ja. Foto: Reuters
Novi hrvaški premier Tihomir Orešković je bil kandidat HDZ-ja. Foto: Reuters
Potem ko je danes postal mandatar za sestavo nove hrvaške vlade, se bo Tihomir Orešković iz tujine vrnil na Hrvaško. Lani je namreč v Amsterdamu prevzel posle finančnega direktorja za Evropo izraelske farmacevtske družbe Teva. Foto: Reuters
Kandidat za hrvaškega premierja Tihomir Orešković

V kratkem protokolarnem postopku pred novinarji je 49-letni Orešković izročil Grabar-Kitarovićevi seznam z 78 podpisi podpore poslancev za njegov mandat. Nato mu je predsednica zaupala mandat za sestavo 13. hrvaške vlade in sklicala ustanovno sejo sabora za 28. december.

"Vsi smo tu, da bi služili hrvaškim državljanom in da skupaj delamo, da nam bo jutri bolje," je kratko izjavil novi mandatar, ki je dolgo živel in delal v Kanadi, kar se sliši tudi v njegovi slabši izgovarjavi hrvaščine.

Ima novi premier dovolj kompetenc?
Na novinarsko vprašanje o demokratični legitimnosti Oreškovića, za katerega je večina hrvaške javnosti prvič slišala danes, je Karamarko odgovoril z besedami, češ kaj pomenijo politične izkušnje, ko gospodarstvo peša. Poudaril je, da gre za enega najuspešnejših hrvaških poslovnežev. Dodal je, da bo vlada odprta za vse kakovostne ljudi ne glede na strankarsko pripadnost.

Orešković bo v skladu s hrvaško ustavo imel 30 dni za sestavo vlade. Če mu to ne bi uspelo v začrtanem roku, bo lahko dobil dodatnih 30 dni ali pa bo predsednica države imenovala novega mandatarja. Če tudi naslednji mandatar v podobnih rokih ne bo uspešen, lahko razpiše predčasne parlamentarne volitve in imenuje začasno nestrankarsko vlado.

Kdo je Tihomir Orešković?
Za zdaj je znano le to, da je Tihomir Orešković (49) nestrankarski kandidat, ki prihaja iz gospodarskih krogov. Orešković je namreč finančni direktor za Evropo izraelske farmacevtske družbe Teve, ki ima v lasti farmacevtsko podjetje Pliva, kjer je bil tudi predsednik uprave. Orešković, ki nima političnih izkušenj, se je v Tevi zaposlil leta 2005 kot vodilni finančni direktor Teve Kanala, od leta 2009 pa je bil glavni finančni direktor za vzhodno Evropo. Na mesto glavnega finančnega direktorja za regijo EMIA (Vzhodna Evropa, Sredozemlje, Izrael in Afrika) je bil imenovan leta 2010, piše hrvaški portal N1.

Tihomir Orešković je bil rojen leta 1966 v Zagrebu, leta 1989 je diplomiral iz kemije na univerzi McMaster v Kanadi, na kateri je leta 1991 končal tudi poslovni študij MBA, smer finančni in informacijski sistemi. Svojo kariero je začel v farmacevtskem podjetju Eli Lilly v Kanadi. Poslovno pot je nadaljeval v Novopharmu v Kanadi, ki je danes članica skupine Teva.

Novi hrvaški premier je poročen in ima štiri otroke, hrvaškega jezika pa ne obvlada najbolje. Na Linkedinu se predstavlja kot Tim Oreskovic.

Orešković kandidat HDZ-ja
Predsednik Mosta Božo Petrov je po srečanju s predstavniki desne koalicije potrdil, da je Oreškovića predlagala Domoljubna koalicija. "Tihomir je bil njihov predlog. Po primerjanju, kateri kandidat bi bil najboljši, smo soglašali z Oreškovićem," je izjavil Petrov. Novinarjem je povedal, da je Domoljubna koalicija prišla v stik z Oreškovićem pred nekaj meseci, ko so iskali strokovne osebe za svojo vlado. Kot je dodal, je bil seznanjen s tem, da bo kot mandatar sodeloval pri oblikovanju prihodnje vlade.

"Orešković je bil psihično pripravljen na to," je dejal Petrov in dodal, da bo novi mandatar tudi oblikoval vlado, potem ko bosta strokovnjake za položaje v ministrstvih predlagala Domoljubna koalicija in Most. Pojasnil je, da se o imenih ministrov niso pogovarjali, temveč samo o zmanjšanju števila ministrstev.

Tudi predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko je dejal, da je bil eden izmed predpogojev za dogovor nestrankarski kandidat za mandatarja nove vlade. "Za mandatarja smo dobili izkušenega človeka. Odločali bomo skupaj na pravi način in dali prednost strokovnosti. Vemo, da je Hrvaška najpomembnejša. Za gospodarski razvoj nam je bistven takšen človek," je izjavil Karamarko.

Presodil je, da pomeni dogovor predsednikov HDZ-ja in Mosta, da nihče izmed njiju ne bo mandatar, velik premik v hrvaškem političnem življenju. Dodal je, da se bodo zvečer pogovarjali o tem, kdaj bo ustanovitvena seja hrvaškega sabora. Ne Karamarko ne Petrov sicer nista želela povedati, kakšna bo njuna vloga v prihodnji vladi. Povedala sta, da bodo podpredsedniki vlade "močne strankarske osebe".

Kandidat za hrvaškega premierja Tihomir Orešković