Nizozemska se hoče znebiti podobe, ki je povezana s coffee shopi. Foto: EPA
Nizozemska se hoče znebiti podobe, ki je povezana s coffee shopi. Foto: EPA

Nizozemska ima eno najliberalnejših politik do uporabe mamil in prodajaln marihuane, znane kot "coffee shopi", ki so še posebej priljubljeni med tujimi turisti, še posebej v Amsterdamu in obmejnih mestih v bližini Belgije ter Nemčije. A nekatera obmejna mesta so se že uprla mamilarskemu turizmu.

Potem ko so se stranke vladne koalicije septembra dogovorile o prepovedi prodaje marihuane turistom, je nizozemski minister za varnost in pravosodje v sredo potrdil, da se bliža tudi uresničitev te prepovedi. Vlada se je odločila, da bo prodajo marihuane omejila samo na domačine, da bi tako preprečila kriminal, ki je povezan s proizvodnjo in prodajo.

"Nobenih turističnih atrakcij. Ne maramo tega," je dejal minister za varnost in pravosodje Ivo Opstelten in pojasnil, da je jedro težave kriminal in dejavnosti, ki so povezane s prodajo marihuane. "Vrniti se moramo nazaj k temu, čemur je bilo namenjeno - domači uporabi za tiste, ki si to želijo," je bil jasen minister.

Do marihuane le z dokazilom
V Amsterdamu, kjer domuje 223 coffee shopov, so že v procesu zapiranja nekaterih od njih, da bi preprečili kriminalne dejavnosti v okolici in zdaj preučujejo vladni predlog. Po tem predlogu bodo marihuano lahko kupili samo tisti z dokazilom o tamkajšnjem bivališču. Vlada še ni določila roka za uzakonitev tega predloga.

Trenutno je dovoljena posest do pet gramov marihuane, medtem ko sta proizvodnja na debelo in preprodaja prepovedani. Nekatera obmejna nizozemska mesta, kot sta Maastricht in Terneuzen, so že omejila prodajo marihuane tujcem zaradi kriminala in drugih nevšečnosti, kot so prometni zamaški.