"Sem socialist, a tudi dober trgovec," je dejal Chavez med svojim devetim obiskom v Rusiji, odkar je leta 1999 prišel na oblast v Venezueli. Foto: EPA
Hugo Chavez in Aleksander Lukašnko
Chavez je iz Rusije odpotoval v Belorusijo, med desetdnevno turnejo pa se bo odpravil še v Ukrajino, Libijo in Iran. Foto: Reuters

Poleg gradnje prve venezuelske jedrske elektrarne z 1.200-megavatnim jedrskim reaktorjem in ločenim raziskovalnim reaktorjem sta se Dmitrij Medvedjev in Hugo Chavez v Moskvi dogovorila še o prodaji ruskih tankov Venezueli in nakupu venezuelske nafte za 1,6 milijarde dolarjev. Poleg tega bo največje rusko naftno podjetje Rosneft kupilo delež venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA v štirih nemških rafinerijah.

Rusija, ki je pred kratkim končala iransko jedrsko elektrarno, želi povečati svojo navzočnost na globalnem ekonomskem trgu in poudarja pravico preostalih nacij do miroljubne jedrske energije.

Strateško partnerstvo Rusije in Venezuele
"Predsednik Chavez je dejal, da obstajajo nekatere države, ki bodo stvari videle drugače, a želim reči, da so naše namere popolnoma jasne, želimo, da bi imela Venezuela na razpolago vse energetske možnosti in bi bila energetsko neodvisna," je ob podpisu dejal Medvedjev.

Medvedjev je poudaril, da Rusijo in Venezuelo povezuje "strateško partnerstvo" ter vizija sveta brez prevelikega ameriškega vpliva. "Tako Rusija kot Venezuela sta naklonjeni razvoju modernega in pravičnega svetovnega reda – svetovnega reda, v katerem naša prihodnost ni odvisna od volje ali želja ene države, njenega blagostanja ali muhavosti," je dejal ruski predsednik.

Venezuela želi zmanjšati odvisnost od nafte
Chavez trdi, da Venezuela, največja latinskoameriška izvoznica nafte, potrebuje jedrsko energijo za zmanjšanje svoje odvisnosti od fosilnih goriv. "Še vedno smo preveč odvisni od nafte, ker nam imperij Jenkijev (ZDA, op. a.) vsiljuje ta model," je dejal.

Venezuelski predsednik se je srečal tudi z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, ki je oznanil skorajšnjo prodajo 35 tankov Venezueli, Chavez pa ga je obvestil, da bi rad, da bi ruski izdelovalec avtomobilov Avtovaz montiral svoje avtomobile za latinskoameriški trg v Venezueli.