ZDA trdijo, da je ščit namenjen obrambi evropskih zavzenic, Moskva pa v njem vidi grožnjo lastni nacionalni varnosti. Foto: EPA
ZDA trdijo, da je ščit namenjen obrambi evropskih zavzenic, Moskva pa v njem vidi grožnjo lastni nacionalni varnosti. Foto: EPA
Preizkus protiraketnega ščita nekje nad Kalifornijo

Ameriški časopis New York Times je poročal, da je ameriški predsednik Barack Obama pred tedni Dmitriju Medvedjevu poslal pismo, v katerem naj bi mu predlagal opustitev namer o postavitvi ameriškega protiraketnega ščita v vzhodni Evropi v zameno za rusko pomoč pri prepričevanju Irana k opustitvi spornega jedrskega programa, za katerega ZDA menijo, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja.

Ruski predsednik ni omenjal pisma, vendar je njegova tiskovna predstavnica potrdila, da ga je prejel in po njenih besedah gre za odgovor na pismo, ki ga je Medvedjev poslal Obami, potem ko je ta prisegel za ameriškega predsednika.

Pripravljenost na razpravo je dobra
"Če govorimo o neke vrste zamenjavi, vprašanje ni bilo predstavljeno tako, saj to ni produktivno," je dejal Medvedjev in dodal, da je z Obamo govoril po telefonu in si izmenjal pisma, a govora o "quid pro quo" zamenjavi ni bilo.

"Naši ameriški partnerji so pripravljeni razpravljati o tej težavi in že to je dobro," meni Medvedjev, pri čemer je ponovil odločno nasprotovanje Rusije načrtom prejšnje ameriške administracije glede ščita.

Po zagotovilih Medvedjeva je Rusija pripravljena na pogovore, če bi Washington pokazal "zdrav razum" in ponudil postavitev neke vrste "skupnega ščita proti vsem tipom groženj". Moskva se na pismo Obame še ni odzvala, bo pa protiraketni ščit ena od glavnih tem pogovorov med ameriško državno sekretarko Hillary Clinton in njenim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

G. V.