Libijo čaka še dolga pot, da obnovi ključno infrastrukturo. Foto: EPA
Libijo čaka še dolga pot, da obnovi ključno infrastrukturo. Foto: EPA

Al Kib je na novinarski konferenci z Montijem pojasnil, da pismo namere, ki sta ga podpisala obrambna ministra obeh držav, določa oblikovanje sistema za nadzor meja, s katerim bo upravljala Libija, polega tega pa je v načrtu tudi urjenje, še posebej za varovanje objektov naftne industrije.

"Pismo zagotavlja suverenost Libije in ne predvideva navzočnosti italijanskih vojakov," je zatrdil libijski premier in dodal, da bodo odnosi med državama močni tako dolgo, kolikor dolgo bo zagotovljena suverenost Libije. "Nimamo težav v odnosih z Italijo," je še dejal in pojasnil, da se z Montijem nista pogovarjala o novih naftnih poslih.

V iskanju donosnih poslov
Monti je na čelu diplomatske, gospodarske in obrambne italijanske delegacije, ki je v Libiji in upa, da bo položila temelje za obnovitvene projekte, ki bodo v prihodnjih letih nanesli več milijard evrov. Med večjimi projekti so gradnje pomembnih prometnic, širitev in obnova letališč ter pristanišč, polega tega pa še urjenje vojakov in policistov.

Italija je kot kolonialna gospodarica Libiji vladala od leta 1911 do druge svetovne vojne. Leta 2008 je nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi podpisal sporazum, ki je določal opravičilo za zlorabe med italijansko kolonizacijo in plačilo petih milijard dolarjev odškodnine v prihodnjih dveh desetletjih.

"Opravičilo je bilo sprejeto," je dejal Al Kib, ko so ga novinarji vprašali, ali se mora Italija opravičiti za kolonizacijo Libije.