Niger je bil druga postaja afriške turneje. Foto: EPA
Niger je bil druga postaja afriške turneje. Foto: EPA
Angela Merkel in Hailemariam Desalegn
Merklovo je v Adis Abebi sprejel etiopski premier Hailemariam Desalegn. Foto: Reuters
Niger
Namen obiska Afrike je spodbuditi nemška vlaganja na celini. Foto: EPA
Adis Ababa
V Adis Abebi je bila Merklova na odprtju novega poslopja Afriške unije, za katerega je sredstva prispevala tudi Nemčija. Foto: EPA
Merklova na obisku Etiopije

Etiopija je zadnja postaja turneje po afriških državah, med katero je že obiskala Mali in Niger, po vrnitvi v domovino pa bo ta teden v Berlinu sprejela še predsednika Čada in Nigerije.

Namen obiska je iskanje priložnosti za vlaganja, s katerimi upa, da bi spodbudili gospodarski razvoj in na ta način pomagali omejevati množične migracije v Evropo. To je mogoče z zagotovitvijo varnosti in izboljšanjem razmer za življenje.

Merklova je sodelovala na odprtju novega poslopja Afriške unije v etiopski prestolnici Adis Abeba, kjer je v govoru napovedala, da bo Berlin sredi prihodnjega leta gostil konferenco o Afriki.

"Želimo okrepiti zasebna vlaganja za ustvarjanje trajnostne rasti in delovnih mest," je dejala nemška kanclerka in dodala, da je prav tako pomembno razširiti infrastrukturo na celini in izboljšati izobraževanje.

Kot je pojasnila, bodo na konferenci sodelovali predstavniki industrijskih družb in mednarodnih organizacij, ob tem pa pozvala podjetja, naj se odločijo za poslovanje v Afriki.

"V Afriki so že dejavna številna nemška podjetja, vendar bi jih bilo lahko še več," je poudarila, ob tem pa pojasnila, da velikokrat druge države ponudijo posle za infrastrukturne projekte, ki so vezani na finančno pomoč.

Za tak pristop bi se morala Nemčija po njenem mnenju spremeniti, da bi bila nemška podjetja uspešna, saj so v nekaterih državah vlade in gospodarstvo bolj povezani. To je najočitneje pri Kitajski, saj so v zadnjem desetletju in pol kitajska podjetja prodrla v afriške države na podlagi privlačnih finančnih poslov, ki jih je ponudil Peking.

Afrika ključna za migracije
Za Merklovo je Afrika z 1,2 milijarde prebivalcev osrednjega pomena glede vprašanja migracij, zato želi skleniti migracijske dogovore s severnoafriškimi državami.

Poudarila je, da morajo afriške države okrepiti napore za boj proti islamskim skrajnežem in nezakonitim migracijam, to pa je mogoče z uveljavitvijo demokratičnih in gospodarskih reform, kar je najučinkovitejši način za spodkopavanje terorističnih dejavnosti.

Kanclerka je opozorila, da se mladi iz Afrike na pot proti Evropi pogosto odpravijo z napačno predstavo o tem, kaj jih čaka na drugi strani Sredozemskega morja, ob tem pa še tvegajo svoja življenja.

Za več demokracije v Etiopiji
Na pogovorih z etiopskim premierjem Hailemariamom Desalegnom se je Merklova zavzela za več pluralnosti in demokracije v Etiopiji, pri čemer je spomnila, da v demokraciji obstaja tudi opozicija, "ki ima glas".

Desalegn se je strinjal, da ima "še mlada demokracija" Etiopije pomanjkljivosti, pri tem pa izpostavil delovna mesta za mlade in reformo volilne pravice. Po srečanju z Merklovo je napovedal reformo celotnega volilnega sistema.

"Imamo 49 odstotkov glasov, ki zaradi volilnega sistema niso zastopani v parlamentu, čeprav so volili za opozicijo," je premier dejal novinarjem. "Želimo reformirati volilni sistem, da bodo tudi glasovi tistih, ki niso zastopani, slišani v parlamentu," je še dodal.

Merklova je Etiopijo obiskala med izrednimi razmerami, ki so jih oblasti razglasile v nedeljo po večmesečnih protivladnih protestih. Organizacije za človekove pravice so vlado v Adis Abebi obtožile, da so s protestniki ravnale preveč nasilno.

Kanclerka je dejala, da so sporne razprave boljše od konfliktov, ki prerastejo v nasilje, ob tem pa ponudila pomoč nemških strokovnjakov na področju zmerne in proporcionalne uporabe policijskih sredstev.

Merklova na obisku Etiopije