Mesić med spornim govorom. Foto: www.index.hr
Mesić med spornim govorom. Foto: www.index.hr
Jasenovac je boleča točka hrvaške zgodovine in spora med Hrvati in Srbi. Foto: EPA

Neodvisna država Hrvaška (NDH) je nastala, ko so po zavzetju Jugoslavije Nemci organizaciji Ustaši dovolili, da vodi Hrvaško. V spornem posnetku, ki ga je objavil spletni portal index.hr, Mesić pravi, da so Hrvati dvakrat zmagali, torej, ko so na oblast prišli ustaši in tudi, ko so zmagali zavezniki ter da se nimajo za kaj opravičevati.

"To kar zahtevajo od Hrvatov: Pojdite pokleknit v Jasenovac, pokleknite tukaj ... nam ni treba pred komer koli klečati," je bil jasen Mesić. Hrvaški predsednik nadaljuje: "Mi smo zmagali 10. aprila, ko so sile osi priznale Hrvaško, zmagali pa smo ponovno po vojni, ko smo se znašli z zavezniki za zmagovalno mizo." Vsekakor ostre izjave hrvaškega predsednika so razburkale domačo javnost. Posnetek naj bi nastal v devetesetih letih nekje v Avstraliji, a mu časa še niso določili.

Mesić se še ni odzval
Mesić sam se na posnetek še ni odzval, njegov urad pa ne komentira posnetka. Pravijo le, da se je Mesić v preteklih govorih jasno opredelil do tega vprašanja in se distanciral od režima. Vesna Pusić, predsednica HNS-ja - liberalne stranke, pravi, da bi bilo najbolje, če bi Mesić vse zanikal in trdil, da kaj takšnega ni nikoli izjavil ter da je vse skupaj nameščeno. Tudi sama sicer ne verjame, da bi lahko Mesić kaj takšnega izjavil, saj prihaja iz partizanske družine.

Še vedno je potrebno reči, da je pod vprašajem avtentičnost posnetka, ki je še niso potrdili.

Mesićeva izjava je sicer sporna predvsem zaradi grozodejstev, ki jih je počel ustaški režim, in bi lahko odprla stare rane. V koncentracijskem taborišču Jasenovac je umrlo ogromno Srbov, razpon v številki je ogromen. Nekateri pravijo, da jih je umrlo 25.000, najvišje številke pa se gibljejo vse tja do milijona. Poleg Srbov so tam umirali tudi Romi, Židje in Hrvati.

M. K.