Milan Bandić je uspel že z uvrstitvijo v drugi krog. V prvem je s 14,83 odstotka glasov prehitel, vse razen Iva Josipovića. Foto: EPA
Milan Bandić je uspel že z uvrstitvijo v drugi krog. V prvem je s 14,83 odstotka glasov prehitel, vse razen Iva Josipovića. Foto: EPA
Milan Bandić
Milan Bandić se je od žene Vesne ločil že leta 1996, a še vedno živita skupaj v starem stanovanju v Stari Peščenici. Foto: EPA
Arena Zagreb
Arena Zagreb je eden izmed Bandićevih otrok. Kritiki mu očitajo prevelike stroške obratovanja in premajhno zasedenost. Foto: Arena Zagreb
Milan Bandić
Milan Bandić bi najprej odpravil krizni davek in uvedel znižanje DDV-ja na osnovne življenjske potrebščine. Foto: EPA

Pred 55 leti se je rodil v revni občini Grude, v socialistični republiki Bosna in Hercegovina, zdaj si kot uveljavljeni zagrebški župan, ki mu teče že četrti mandat, prizadeva za izvolitev na mesto tretjega predsednika Hrvaške. Nasproti Bandiću stoji Ivo Josipović, uradni kandidat Socialdemokratske stranke (SDP), iz katere je bil samodejno izključen, potem ko je 5. novembra napovedal samostojno kandidaturo za predsednika.

Iz Hercegovine v Zagreb
Kot sin kmeta, ki se je preživljal z gojenjem tobaka, se je leta 1974 iz Grud napotil v Zagreb, kjer je študiral politične vede. V času hrvaškega molka se je včlanil v komunistično stranko. Ob spremembi političnega sistema in uvedbe demokraciji je kot eden redkih Hercegovcev ostal zvest stranki, ki ji je pomagal pri preobrazbi v socialdemokratsko stranko.

Prvič je zares zablestel leta 1997, ko je združena opozicija na čelu s SDP-jem slavila v Zagrebu, Franjo Tudjman pa je preprečil imenovanje opozicijskega župana v prestolnici, zaradi česar so šli Zagrebčani na ulice in trge. Eden izmed najbolj uspešnih in prodornih organizatorjev protestov je bil ravno Bandić, ki se je s svojim populističnim slogom priljubil meščanom zdaj že več kot polmilijonskega mesta.

Sedem let za krmilom Zagreba
Tri leta zatem je prvič postal župan Zagreba. SDP je sklenil koalicijo s HNS-jem in Bandič je skupaj z Vesno Pusić vodil mesto štiri leta. Po razpadu zveze, ki jo je zakrivil ravno Bandić s svojo velikopoteznostjo, je bil po novih lokalnih volitvah z novo koalicijo vnovič izvoljen za prvega moža Zagreba. Po uvedbi neposrednih volitev za župana je lani prišel še do četrtega mandata. V drugem krogu je neodvisnega kandidata Josipa Kregarja premagal in ob tem prejel 62 odstotkov glasov.

Eden najdejavnejših županov v zgodovini Zagreba je temeljito spremenil obraz mesta. Najuspešnejši projekt zajema obnovo in oživitev Ljubljanske avenije, ki jo je preimenoval v Zagrebško. Postavil je model sofinanciranja stanovanjske gradnje, zaradi katerega se je novih stanovanj oprijel vzdevek "Bandićeva stanovanja". Pošteno je prevetril zastareli javni promet in ga močno izboljšal ter prilagodil. Hkrati je močno povečal gradnjo parkirnih hiš in vpeljal kolesarske steze v samo središče mesta.

Kruh mora biti, igre pa so tudi zaželene
Bandić tudi redno skrbi za živahen utrip mesta, še posebej je vidna njegova ljubezen do športa. Strastni tekač je glavni pokrovitelj zimskega alpsko smučarskega spektakla na Sljemenu, teniškega turnirja in največjega hita sezone v Zagrebu - hokejskega kluba Medveščak, ki igra v Ligi Ebel in pri tem redno razprodaja Ledeno dvorano. Izkazal se je tudi z gradnjo nove večnamenske dvorane Arena Zagreb, ki je gostila finale svetovnega prvenstva v rokometu.

Afere krepijo njegovo podobo
A Bandić je doživel tudi manj svetle trenutke - meščani so na referendumu zavrnili gradnjo povsem novega nogometnega stadiona v Maksimiru, zunaj Zagreba pa je postal priročna karikatura prevzetnih "purgerjev", ki v resnici izvirajo iz Hercegovine. Številne afere, tako osebne (vožnja pod vplivom alkohola leta 2002, grožnje novinarki Večernjega lista, vzklikanje nacističnega gesla Delo osvobaja med vožnjo na mestnem avtobusu) kot poslovne (primera "Zagrebčanka" in "Cvjetni prolaz", nenavadne izmenjave občinske zemlje) ga niso spravile iz tira in so mu le malo škodovale pri političnem uspehu.

Deloholik, ki ne bo odnehal
Pričakovani poraz na nedeljskih volitvah, po zadnji anketi HRT-ja zaostaja za več kot 10 odstotkov, ne bo veliko omajal njegovega položaja, četudi ga SDP prikazuje kot hrvaško različico Georgea W. Busha. Če mu uspe ali ne, še vedno bo za Zagreb delal po 16 ur na dan in osebno nadziral delavce na mestnih gradbiščih in jim po potrebi tudi sam pomagal z lopato ali s krampom.