Hrvaški premier je napovedal spremembo deset let stare uredbe o nabavi vozil za državne uradnike, ki tako ne bodo več mogli dobiti vozil visokega razreda. Foto: EPA
Hrvaški premier je napovedal spremembo deset let stare uredbe o nabavi vozil za državne uradnike, ki tako ne bodo več mogli dobiti vozil visokega razreda. Foto: EPA
Zagreb
Hrvate jezi, da vlada v času krize namenja denar za draga nova vozila, ki niso nujno potrebna. Foto: EPA

"Resno razmišljam, da bi to storili. Odločitev bom sprejel v prihodnjih dneh," je dejal Milanović na tiskovni konferenci, ki je bila sicer posvečena dragemu nakupu avtomobilov za potrebe države. Hrvate je namreč razburila novica, da bo vlada prek operativnega lizinga najela 1.581 novih vozil, za kar bo v naslednjih petih letih iz proračuna odštela dobrih 35,5 milijona evrov. Najbolj je odmevala informacija, da bo devet ministrov dobilo nove avtomobile audi A6. Vsak stane skoraj 84.000 evrov.

Postopek nakupa novih vozil, ki so ga sprožili marca lani, sam po sebi ni sporen, a državljani vladi očitajo razsipnost v času krize, ko morajo vsi zategovati pasove.

Po spremembi uredbe nič več dragih vozil za državne uradnike
Kot je danes pojasnil premier, cena dragocenih audijev vključuje tudi petletno vzdrževanje vozil, medtem ko je realna vrednost avtomobila 450.000 kun (59.000 evrov). Kot je dodal, se od tega zneska v državni proračun na podlagi različnih davkov vrne približno 190.000 kun (25.000 evrov), tako da je dejanska cena vozila 260.000 kun (34.000 evrov). Napovedal je še, da bodo na četrtkovi seji vlade spremenili deset let staro uredbo o nabavi vozil za državne uradnike, ki ne bodo mogli več dobiti vozil visokega razreda.

Rebalans do konca februarja
Hrvaška vlada je sicer napovedala rebalans državnega proračuna do konca februarja zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja. V Banskih dvorih želijo s prvim rebalansom letošnjega proračuna zakrpati slabo milijardo evrov veliko luknjo v državni blagajni.

Med drugim so v vladi napovedali možnost odprave nadomestil k plačam v javnem sektorju. Sindikati so nato ministre pozvali, naj si glede na svoje dosežke v dozdajšnjem delu mandata znižajo plače ter naj uporabljajo javni prevoz.