Milanović je hrvaški premier štiri leta. Foto: EPA
Milanović je hrvaški premier štiri leta. Foto: EPA
Tomislav Karamarko
Karamarko je s svojim HDZ-jem na volitvah osvojil največ glasov, a premalo, da bi lahko sestavil vlado. Foto: Reuters
Na Hrvaškem ne bo vlade treh strank

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je začela tretji krog posvetovanj o mandatarju za sestavo nove hrvaške vlade po novembrskih volitvah, po katerem pa tako sama kot tudi Karamarko nista dajala izjav za novinarje.

Spregovoril je le Milanović, ki je dejal, da imata samo Karamarko ali on pravico, da sestavita prihodnjo hrvaško vladi, saj sta njuni opciji dobili največ glasov na volitvah. Po njegovem mnenju bi nestrankarski premier, za kar se zavzema tretjeuvrščena stranka Most, pomenil izdajo volivcev. Sam ocenjuje, da je v tem trenutku najpomembneje konstituirati sabor in da se morajo nato izvoljeni poslanci odločiti.

Večja, a vseeno premajhna podpora
Milanović je še poudaril, da ima občutno večjo podporo kot Karamarko, a vseeno ne potrebnih 76 poslancev v 151-članskem parlamentu, ampak le 66 ali 67 glasov. Pojasnil je, da bi imela koalicija Hrvaška raste, katere del je SDP, skupaj s partnerji v saboru in sodelovanju s 15 poslanci Mosta stabilno in močno vlado, ki je v hrvaškem interesu. HDZ in Most skupaj nimata niti 76 poslanskih mandatov in takšna vlada ne bi bila stabilna, je še dejal.

Predsednica države bo posvetovanja s predstavniki preostalih parlamentarnih strank in poslanci narodnih manjšin nadaljevala v torek.

Po srečanju v uradu predsednice na Pantovčaku je predsedstvo HDZ-ja nadaljevalo sejo, na kateri razpravljajo o predlogu Mosta, da bi podprli nestrankarskega kandidata za mandatarja nove vlade. SDP je takšno možnost zavrnil že v soboto, enako kot predlog Mosta, da bi vlado sestavili skupaj z obema koalicijama. Ko bo znan odgovor HDZ-ja, bo sledila seja nacionalnega sveta Mosta, na kateri bodo odločali o nadaljnjih potezah.

Na obzorju nove volitve?
V skladu s hrvaško ustavo lahko predsednica države podeli mandat za sestavo nove vlade zgolj tistemu, ki potrdi, da ima podporo najmanj 76 poslancev, nato pa začnejo teči roki za sestavo nove vlade, ki predvidevajo tudi možnost novih volitev. Drugih možnosti, ki izhajajo iz zdajšnjega položaja pat, pa hrvaška ustava ne predvideva in jih je mogoče razlagati na različne načine.

Grabar-Kitarovićeva se je pred Karamarkom in Milanovićem srečala tudi z vodilnimi ustavnimi strokovnjaki s štirih vodilnih hrvaških univerz. Strokovnjaki menijo, da lahko predsednica države razpiše nove parlamentarne volitve, tudi če ne bo imenovala mandatarja. Ob razpisu volitev bo morala oblikovati tudi tehnično vlado.

Na Hrvaškem ne bo vlade treh strank