Udeleženci pohoda v Barceloni z napisom
Udeleženci pohoda v Barceloni z napisom "Neodvisnost zdaj". Foto: Reuters
Na ulicah Barcelone milijon ljudi

"Samostojnost, samostojnost!" in "Glasovali bomo!" so med drugim vzklikali udeleženci večkilometrskega pohoda. Demonstracije sovpadajo s katalonskim praznikom diada, s katerim zaznamujejo dan, ko je Katalonija v španski nasledstveni vojni leta 1714 izgubila svojo samostojnost.

Ustavno sodišče prepovedalo referendum
Katalonska vlada načrtuje izvedbo referenduma o samostojnosti Katalonije za 1. oktober, ki pa ga je špansko ustavno sodišče pretekli teden prepovedalo. Španski premier Mariano Rajoy je že večkrat poudaril, da pod nobenim pogojem ne bo dovolil samostojnosti Katalonije, ki je gospodarsko najmočnejša španska pokrajina. Katalonci imajo že precej avtonomije, a med ljudmi prevladuje občutek, da preveč davkov ostane v Madridu. Katalonski parlament je pred dnevi sprejel zakon, po katerem bi se Katalonija ob pozitivnem izidu na referendumu osamosvojila in postala republika.

Puigdemont pripravljen iti tudi v zapor
"Referendum bo. Oddaljen je še 20 dni, do zdaj smo premagali že veliko ovir,"
pravi Carles Puigdemont, predsednik regionalne katalonske vlade, ki mu zaradi organizacije referenduma grozi kazenski pregon. A kot je dejal sam, je pripravljen iti tudi v zapor.

Katalonci odločno za referendum, manj za samostojnost
Katalonci sami so glede na javnomnenjske raziskave razklani glede želje po samostojnosti. V julijski javnomnenjski raziskavi je samostojnost podprlo 41,1 odstotka vprašanih, proti jih je bilo 49,9 odstotka. Kar 70 odstotkov podpira referendumom, a kot sredstvo, da za vselej razrešijo vprašanje katalonske samostojnosti.

Podobno kot na britanskem referendumu o izstopu iz Velike Britanije junija lani je naklonjenost samostojni Kataloniji večja v podeželskih predelih, medtem ko v urbanih središčih, kot je prestolnica Barcelona, podpirajo dejstvo, da bi Katalonija ostala znotraj Španije.

Leta 2014 so v Kataloniji že izpeljali neobvezujoč posvetovalni referendum, na katerem je ob nizki udeležbi več kot 80 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost.

Na ulicah Barcelone milijon ljudi