Slobodan Milošević je zaradi zastoja srca umrl v haaškem zaporu. Čeprav ni dokazov, nekateri namigujejo, da so ga v zaporu zastrupili. Foto: EPA
Slobodan Milošević je zaradi zastoja srca umrl v haaškem zaporu. Čeprav ni dokazov, nekateri namigujejo, da so ga v zaporu zastrupili. Foto: EPA
Mira Marković
Soproga Slobodana Miloševića Mira Marković je pobegnila v Moskvo. Foto: EPA

Knjiga z naslovom Obtožujem (Optužujem) vsebuje številne znane in neznane govore ter izjave Slobodana Miloševića, ki jih je ta izrekel na haaškem sodišču, kot tudi tiste, ki mu jih niso pustili izgovoriti. Avtorji knjige so člani združenja občanov Svoboda (Sloboda), med katerimi so Milorad M. Radević, Marija Milošević, Goran Trivan in Uroš Šuvaković, spremno besedo pa je napisala Miloševićeva soproga Mira Marković, ki je še pred obtožnico v Beogradu pobegnila v Moskvo.

Slobodan Milošević je bil predsednik Srbije (1989–1997) in Zvezne republike Jugoslavije (1997–2000). Mednarodno sodišče za vojne zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, ga je obtožilo zločinov proti človeštvu na Kosovu, kršitev mednarodnega vojnega prava, ženevske konvencije v Bosni in Hercegovini ter genocida. Zaradi zastoja srca je umrl v haaškem zaporu 11. marca 2006.

Markovićeva: Svileno zanko so nastavljali že leta 1993
V uvodnem besedilu je Markovićeva zapisala, da so ''ZDA in njihovi zahodni zavezniki pripravljali svileno zanko že leta 1993'', v kar je bila vpletena tudi ameriška državna sekretarka Madeleine Albright.
''Slobodana so aretirali v rezidenci ob prisotnosti petdesetih ljudi in članov njegove družine, med katerimi sva bili tudi jaz in najina hči. Predstavnik Zorana Đinđića mu je prenesel sporočilo, da bodo ubili vse, ki so v njegovi bližini, če ne pristane na odhod v zapor. Tja je odšel z zagotovilom, ki so ga podpisali predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, predsednik Srbije Milan Milutinović in predsednik srbske vlade Zoran Đinđić, da ga bodo v zvezi z zlorabo položaja odpeljali v zapor v Beogradu.
Vsi trije podpisani so mu zagotovili, da bo premeščen v zapor v domovini, da bosta varna njegova družina kot njegovo imetje. Vse so prekršili le nekaj mesecev pozneje, ko so ga 28. junija, na največji srbski praznik, odvedli v haaški zapor, kjer je bil obtožen za vojne zločine na Kosovu in v Bosni in Hercegovini
,'' piše Marković.
Bremenilna knjiga
Miloševičeva hči Marija Milošević, ki je ena izmed urednic knjige, pa je dejala, da knjiga obtožuje vse tiste, ki so odgovorni za načrten in nasilen razpad Jugoslavije, vojne hujskače in njihove pomočnike, različne zlonamerne predstavnike, ki so zagovarjali separatizem in nasilje, teroriste in njihove pomagače. Prav tako za bombni napad na Beograd obtožuje Nato, saj so bile v napadu številne civilne žrtve.