Foto:
Foto:
Foto: Bobo

napoveduje okrepitev skrajne desnice.

Eminentna zunanjepolitična novinarka RTV Slovenija, ki je bila vrsto let dopisnica iz Italije in Vatikana, trenutno pa urednikuje zunanjepolitični oddaji Globus, je za MMC odšteva osvetlila nekaj dogodkov na zunanjepolitičnem parketu, ki jih lahko pričakujemo v letu 2019.

Mojca Širok je sicer letos izdala tudi kriminalni roman Pogodba, ki je njena že četrta knjiga, a prvi literarni prvenec. Ta je bil nagrajen z nagrado modra ptica in najbolj prodajana knjiga založbe Mladinska knjiga letos.

NAGRADA: podpisana knjiga Mojce Širok Pogodba (velja le za 31. december)

Vprašanje: Kakšna bo po mnenju Mojce Širok podoba Evrope po evropskih volitvah?

Odgovor z osebnimi podatki pošljite na: lepota.bivanja@rtvslo.si.

Mi smo ji postavili trditev, ona je odgovorila:


Ko razmišljam o dogodkih na političnem parketu, ki nas čakajo v letu 2019, bi izpostavila predvsem socialne nemire v evropskih mestih, ker kažejo na globoko nezadovoljstvo, zaskrbljenost in negotovost ljudi, ki so nekoč udobno živeli v zavetju ekonomskega srednjega sloja z vsemi njegovimi privilegiji, danes pa večinoma delajo zgolj zato, da bolj ali manj udobno preživijo, upanja v ekonomsko varno prihodnost pa nimajo več. To je stanje, ki se v najbogatejših evropskih državah vleče od gospodarske krize, danes pa postaja jasno, da se vrnitev v razmere pred krizo ne bo nikoli zgodila. Razočaranje nad politiko, ki jih je pripeljala do tega, in strah pred prihodnostjo, ki jo ogrožajo dejavniki, na katere nimajo vpliva, ljudi navdajajo z obupom, ta obup pa je lahek plen političnih dobičkarjev vseh političnih barv.

V iztekajočem se letu me je najbolj pretresel umor savdskoarabskega novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Carigradu, predvsem pa, razen hinavsko uravnoteženega zgražanja, odsotnost kakršnih koli posledic za odgovorne.

Maja prihodnje leto bodo volitve v Evropski parlament, kaj lahko se zgodi, da bo politična podoba Evropske unije povsem drugačna od tiste, ki smo jo poznali do zdaj, in morda se bomo, ko jih bomo izgubili, zares zavedeli vseh njenih prednosti.

To, da bi se znova še bolj okrepila skrajna desnica v Evropi, je dejstvo.

Mislim, da umik Angele Merkel ne bo vplival na evropsko in posledično tudi slovensko politiko, saj Angela Merkel ni imela vizije, ki bi jo Evropa v tem trenutku potrebovala.

Tole vprašanje je kot izpolnjevanje loterijskega listka, a če me že izzovete, menim, da se bo brexit odvil brez večjih dram, in to ne glede na scenarij. Vzvodi, ključni za obračanje ekonomskega kolesa, so drugje.

Leto 2018 je bilo zagotovo tudi leto protestov, med njimi tudi t. i. rumenih jopičev. Menim, da se bodo razsežnosti protestov v novem letu še stopnjevale, saj bo 2019 evropsko volilno leto.

Razmere se zaostrujejo tudi na Balkanu, predvsem na Kosovu, to vidim predvsem kot agonijo, ki se še ne bo končala.

ZDA in Kitajska zaostrujejo odnos na trgovinskem področju, ki že ima posledice. Njuno razkazovanje mišic pa se ne bo razplamtelo, ker to nikomur ne koristi.

Ameriški predsednik Donald Trump zagotovo ne bo stopil iz svoje kože in ustavil svoje pikre retorike in protekcionistične politike. Ključni izzivi, s katerimi se bo moral spoprijeti, bodo zagotovo nastopili takrat, ko bodo korporacijski interesi, od katerih živi Republikanska stranka, presodili, da imajo od njega več škode kot koristi.

Še naprej bo napeto tudi med Rusijo in Ukrajino, ki jo je podprla zveza Nato. Menim, da bo v letu 2019 na tem območju prišlo do novih resnih spopadov.

Če bi bilo možno narediti korak naprej v izraelsko-palestinskih odnosih? To vprašanje je zgodovina, izraelsko-palestinskih odnosov ni več, tako kot ne Palestine kot politične entitete.

Morda pa bi se lahko razmere nekoliko stabilizirale na Bližnjem vzhodu, predvsem v Jemnu in Siriji, a se ne bodo, ker je ustvarjanje permanentnega kriznega stanja na robovih zahodnega sveta gorivo, ki poganja današnji globalni političnoekonomski stroj.


* Med prispelimi naslovi bomo izžrebali nagrajenca in ga o tem tudi obvestili. Splošne pogoje za izvedbo nagradne igre si lahko preberete tukaj.