Morgan in Susan Tsvangirai sta se poročila leta 1978 in imata šest otrok. Foto: EPA
Morgan in Susan Tsvangirai sta se poročila leta 1978 in imata šest otrok. Foto: EPA

Predstavnik Tsvangiraijevega Gibanja za demokratične spremembe (MDC) je povedal, da se je v avto predsednika vlade narodne enotnosti zaletel tovornjak, katerega voznik naj bi zaspal za volanom.

Avto, v katerem so bili štirje ljudje, se je po trčenju trikrat prevrnil. Premier je bil na poti v domači kraj Buhera na jugu Zimbabveja, kjer naj bi se konec tedna udeležil zborovanja.

Mugabe pohitel v bolnišnico
Tsvangiraija, ki bo prihodnji teden dopolnil 57 let, so prepeljali v bolnišnico v Harareju. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, vendar je sam še vedno v šoku.

V bolnišnici ga je nekaj ur po nesreči obiskal njegov dolgoletni nasprotnik predsednik Robert Mugabe, s katerim sta se po mesecih pogajanj in prerekanj februarja le dogovorila o oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Pred Tsvangiraijem na čelu vlade so številne težave, saj se nekoč cvetoča južnoafriška država zaradi zgrešenih politik Mugabeja spopada z rekordno inflacijo, visoko brezposelnostjo, s pomanjkanjem hrane in propadom zdravstvenega sistema, kar je privedlo do epidemije kolere, zaradi katere je umrlo že skoraj 4.000 ljudi.

G. V.