Pukanić in Franjić sra umrla 23. oktobra leta 2008. Foto: EPA
Pukanić in Franjić sra umrla 23. oktobra leta 2008. Foto: EPA
Sojenje v Zagrebu končano

Zagrebško sodišče je vse obtožence spoznalo za krive. Željko Milovanović je obsojen na 40 let zaporne kazni, Robert Matanić bo v zaporu preživel 33 let, Bojan Guduruć je obsojen na 30 let zapora, Luka Matanić in Amir Mafalani na 16 let, Slobodan Đurović pa bo v zaporu preživel 15 let. Sojenje je v Zagrebu potekalo devet mesecev, Milovanoviću pa so sodili v odsotnosti.

Tudi na sodišču v Beogradu poteka sojenje zaradi istega kaznivega dejanja, in sicer proti Milovanoviću ter Sretenu Jociću in Milenku Kuzmanoviću, ki so jih prijeli v Srbiji.

Franjić le kot kolateralna žrtev?
Solastnika tednika Nacional Iva Pukanića so umorili 23. oktobra leta 2008, ko je pred sedežem Nacionala eksplodirala podtaknjena bomba, skrita v skuterju na parkirišču pred uredništvom tednika. Z njim je bil njegov sodelavec Niko Franjić, ki je bil, kot so pisali hrvaški mediji, kolateralna žrtev atentata na Pukanića. V eksploziji sta bila ranjena še dva človeka.

Proti koncu sojenja so tožilci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) trdili, da so obtoženci pripravili umor, da bi preprečili Pukanićevo poročanje o kriminalnih skupinah, ki so delovale na območju nekdanje Jugoslavije, predstavili pa so tudi dokaze, da so obtoženi dejansko načrtovali umor Hrvoje in Novice Petrača.

Bodo naročniki kdaj odgovarjali?
Kot poroča HRT, so v Uskoku prepričani, da je zločinsko skupino za umor Pukanića organiziral Jocić, bolj znan kot Joca Amsterdam, ki naj bi za likvidacijo hrvaškega novinarja plačal 1,5 milijona evrov. Hrvaški mediji so prepričani, da naročniki napada verjetno nikoli ne bodo odgovarjali za svoje dejanje.

Sojenje v Zagrebu končano