Tajska vsako leto izvozi za približno sedem milijard dolarjev morskih sadežev. Foto: EPA
Tajska vsako leto izvozi za približno sedem milijard dolarjev morskih sadežev. Foto: EPA
Rakci iz Tajske - industrija, v kateri vladajo suženjske razmere. Foto: EPA

Ameriška tiskovna agencija (AP), ki se je v svoji raziskavi osredotočila na ameriški trg, ugotavlja, da rakci iz Tajske prihajajo v skoraj vse velike trgovske verige v ZDA, kot so Wal-Mart, Kroger, Whole Foods, Target, Dollar General, Petco in druge, pa tudi v verige restavracij, kot sta Red Lobster in Olive Garden.

Tajci izkoriščajo predvsem delavce iz Mjanmara, Kambodže in Laosa, ki jih v tujino zvabijo z oglasi o dobro plačanem delu. Nekatere potem zasužnjijo na ribiških ladjah, druge pa zaprejo v barake, kjer od jutra do večera v nemogočih razmerah čistijo morske sadeže.

Če komu uspe pobegniti in se zateče po pomoč na policijo, jih zaprejo kot nezakonite priseljence in jih potem prodajo nazaj izkoriščevalcem.

EU bo odločal o prepovedi uvoza
Raven korupcije je ogromna, Tajska pa je šele po pritisku raziskave AP skupaj z organizacijami za človekove pravice začela spreminjati zakonodajo. Kljub temu se izkoriščevalcem po navadi ne zgodi nič hujšega in nadaljujejo svojo prakso.

State Department Tajsko že dve leti zapored uvršča med najhujše kršilke človekovih pravic na svetu, ker pa gre za zavezniško državo, sankcij ni.

EU je do zdaj potrojil carine na uvožene morske sadeže, januarja pa bo odločal o popolni prepovedi uvoza.

Američani na leto pojedo 600 milijonov kilogramov rakcev oziroma približno dva kilograma na osebo. Po odmevnih razkritjih trgovske verige in restavracije napovedujejo ukrepe, za spremembo jedilnikov pa se odločajo tudi kupci.
Tajska vsako leto izvozi za približno sedem milijard dolarjev morskih sadežev.