V Moskvi in po Rusiji očitno še nekaj časa ne bo dovoljena gejevska Parada ponosa. Foto: Reuters
V Moskvi in po Rusiji očitno še nekaj časa ne bo dovoljena gejevska Parada ponosa. Foto: Reuters

"Opozorili smo prireditelje, da ne bomo dovolili demonstracije in jih opozorili na tveganja, če bodo prezrli prepoved shoda," je besede županovega predstavnika Alekseja Majorova prenesla ruska državna novičarska agencija Ria Novosti.

Kljub prepovedi vsaj kakšna simbolna akcija
Dodatnih pojasnil za zavrnitev dovoljenja za organizacijo gejevske Parade ponosa ni bilo, kar pa ni nikakršno presenečenje. Moskovski aktivisti za pravice LGBT-skupnosti si že vse od leta 2006 vsako leto zaman prizadevajo pridobiti dovoljenje mestnih oblasti za zakonito izvedbo Parade ponosa, a jih zavračajo že vsa leta.

Ob jubilejni, deseti prepovedi Parade ponosa je aktivist Nikolaj Aleksejev za AFP povedal: "Vseeno bomo pripravili nekakšno akcijo za 30. maj, četudi kraj dogodka še ni določen." Hkrati bodo prireditelji tudi vložili upravni ugovor na sklep moskovskih oblasti.

Zakon o "gejevski propagandi" temelj za diskriminacijo
Progejevski shodi in protesti so v Rusiji izjemno redki, saj jih oblasti ob podpori večine prebivalstva vztrajno zavračajo. Do leta 1993 je bila homoseksualnost v Rusiji kaznivo dejanje, vse do leta 1999 pa je veljala uradno za duševno bolezen. Leta 2013 je predsednik Rusije Vladimir Putin podpisal zakonodajo, po kateri je prepovedano mladoletnikom izpostavljati "gejevsko propagando", kar je v Rusiji zelo raztegljiv pojem in temelj za uradno diskriminacijo manjšine na podlagi spolne usmerjenosti.