Številni Egipčani zahtevajo, da se Mubaraku in njegovi družini sodi zaradi korupcije. Foto: EPA
Številni Egipčani zahtevajo, da se Mubaraku in njegovi družini sodi zaradi korupcije. Foto: EPA
Mubarak se je oglasil

"Uporabil bom vse svoje pravne pravice, da bom branil svoj ugled kot tudi ugled moje družine," je v posneti izjavi zatrdil Mubarak, ki se je javno oglasil prvič po dveh mesecih. Dodal je, da bodo podatki, poslani javnemu tožilcu, pokazali, da v tujini nima finančnih sredstev ali nepremičnin. Zatrdil je, da ima sredstva le v eni egiptovski banki, kot je že razkril.

"Bolelo me je in še me boli, da smo jaz in moja družina predmet goljufive kampanje in neutemeljenih obtožb, ki skušajo škodovati mojemu ugledu, integriteti ter vojaškim in političnim dosežkom," je dejal na posnetku, ki ga je predvajala televizijska hiša Al Arabija. Egiptovske medije je ob tem obtožil, da so omadeževali njegov ugled.

V sklopu preiskave o smrtih protestnikov in ponaverbah je državno tožilstvo Mubaraka pozvalo pred sodišče, kot tudi njegova sinova Gamal in Alaa.

Zamrznjeno premoženje
Mubarak je bil na oblasti skoraj 30 let, 11. februarja pa je odstopil po 18 dneh glasnih protestov. Od tedaj 82-letnik in njegova družina prebivajo v letovišču Šarm el Šejk ob Rdečem morju. Egiptovske oblasti so zanikale, da je nekdanji voditelj zelo bolan. Javni tožilec je Mubaraku in njegovi družine prepovedal zapustiti državo in zamrznil njihovo premoženje. Prepoved velja tudi za Mubarakova sinova Gamala in Alaa ter njuni soprogi.

Oblast je od tedaj v rokah vojske, ki je napovedala, da bo zamenjala nekatere guvernerje provinc, ki jih je imenoval Mubarak. Vojska naj bi se za ta korak odločila, da bi vsaj nekoliko zadovoljila zahteve protestnikov, ki vztrajajo na trgu Tahrir v Kairu in zahtevajo, da se nekdanjemu predsedniku in njegovim sodelavcem sodi zaradi korupcije.

Vojska zahteva normalizacijo razmer
Dan po tem, ko je vojska na trgu, ki je postal simbol boja proti dolgoletni Mubarakovi vladavini, ubila najmanj enega protestnika, je ponovila, da bo za odstranitev protestnikov uporabila silo in zagotovila urejene razmere za življenje v državi.

Protestniki zahtevajo reforme, ki jih je obljubila vojska po padcu "zadnjega faraona", in odstop vodje vladajočega vojaškega sveta, maršala Mohameda Huseina Tantavija, začasnega egiptovskega voditelja. Tantavi je bil med Mubarakovo vladavino obrambni minister in njegov tesen zaveznik.

Mubarak se je oglasil