Mugabe ostaja na čelu Zimbabveja. Foto: Reuters
Mugabe ostaja na čelu Zimbabveja. Foto: Reuters
Tsvangirai rezulattov ne priznava. Foto: EPA

Mugabe državi vlada že vse od leta 1980, ko se je Zimbabve osamosvojil od velike Britanije. Po podatkih zimbabvejske volilne komisije naj bi tokrat prejel 61 odstotkov glasov, Tsvangirai pa 34.
Mugabe, ki je med drugim tarča mednarodnih sankcij zaradi kršitev človekovih pravic, si je tako po 33 letih vladanja zagotovil še en petletni mandat.

Njegova stranka je medtem na parlamentarnih volitvah še bolj pometla s konkurenco. Zagotovila si je namreč več kot 150 sedežev v 210-članskem parlamentu in s tem t.i. ustavno večino, saj bo lahko samo z glasovi svojih poslancev spreminjala ustavo.

Hud udarec za Tsvangiraia
Izidi, ki so se sicer napovedovali že nekaj dni, so hud udarec za Tsvangiraija in njegovo Gibanje za demokratične spremembe (MDC). Tsvangirai sicer rezultate zavrača in je volitve že v minulih dneh - nazadnje pa danes popoldne na novinarski konferenci - označil za farso, za nične, lažne in ukradene ter ocenil, da so državo potisnile v ustavno, politično in gospodarsko krizo.

Obenem je Tsvangirai napovedal odhod na sodišče in bojkot vlade, ki bo oblikovana. Povsem je izključil možnost ponovnega sodelovanja z Mugabejem, kakršno je sledilo prav tako spornim volitvam pred petimi leti, ko je na koncu prevzel mesto premiera. Do srede ima čas, da svoje očitke na sodišču podpre z dokazi.

Svobodne volitve ali farsa?
ZANU-PF na drugi strani zatrjuje, da so bile volitve svobodne in poštene. Istega mnenja je tudi osrednja volilna komisija in tudi opazovalna misija Afriške unije. Kot je v petek povedal vodja slednje, nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, so bile volitve v Zimbabveju poštene in verodostojne, čeprav povsem brez nepravilnosti niso minile. Problematični so bili po njihovem predvsem volilni imeniki in veliko število volilnih upravičencev, ki so jih na voliščih zavrnili.

Danes je sicer očitke Tsvangiraija in MDC podprl eden od devetih članov državne volilne komisije, ki je odstopil zaradi "načina", na katerega so potekale volitve. "Medtem ko sem ves čas še ohranjal nekaj upanja, da bo po poti nekako ohranjena integriteta celotnega procesa, temu ni bilo tako, zato moja premišljena odločitev za odstop," je zapisal v pismu Mugabeju in Tsvangiraiju.

Zaskrbljenost zaradi "domnevnih nepravilnosti in poročil o nepopolni udeležbi ter tudi ugotovljenih šibkosti v volilnem procesu in pomanjkljive preglednosti" je izrazila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.