Za razliko od prejšnjih let, ko je dogajanje na Bledu trajalo dva dni, bo BSF letos potekal samo en dan. Medtem ko se je v prejšnjih letih v dveh dneh zvrstilo tudi več kot 20 razprav, bo letos panelov
Za razliko od prejšnjih let, ko je dogajanje na Bledu trajalo dva dni, bo BSF letos potekal samo en dan. Medtem ko se je v prejšnjih letih v dveh dneh zvrstilo tudi več kot 20 razprav, bo letos panelov "v živo" le pet, še dva pa bosta potekala digitalno. Foto: Televizija Slovenija

Kot je za TV Dnevnik poročala Marta Razboršek, je slovenski premier Janez Janša za nekatere visoke goste pred začetkom blejskega strateškega foruma (BSF) priredil večerjo.

"Večerja, ki jo po naših podatkih na Blejskem gradu gosti predsednik vlade Janez Janša, je zasebne narave in zavita v tančico skrivnosti. Najverjetneje se je udeležuje srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je v Sloveniji že od včeraj, in madžarski premier Viktor Orban," je poročala novinarka in dodala, da se je Janša ločeno že sestal z Vučićem. "Pogovarjala sta se o dvostranskih temah in o razmerah na Zahodnem Balkanu, ki bodo tudi tema jutrišnjega foruma in o razmerah zaradi covida-19."

Srečanje, ki se začne ob 10.00, bo ob 9.30 na TV SLO 3 prenašala tudi RTV Slovenija.

Slovenija od danes namreč Srbijo uvršča na rumeni seznam držav kot preventivni ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa, medtem ko je Hrvaška na seznamu rdečih držav.

Kot je še poročala Marta Razboršek, bo udeležba najvišjih predstavnikov državnih oblasti na tokratnem BSF-ju na najvišji ravni do zdaj, saj bo gostil kar sedem premierjev, italijanskega po videopovezavi, in enega predsednika. Do zdaj je bilo na vseh forumih skupaj devet premierjev. Sicer dvodnevni forum bo letos zaradi epidemije potekal le en dan. Imel bo tudi manj gledalcev, razprave pa bodo prenašali v živo po spletnih platformah.

Ospredje razprave: posledice pandemije

Slovenski premier Janša bo tako v ponedeljek na Bledu gostil hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, madžarskega premierja Viktorja Orbana, predsednika češke vlade Andreja Babiša, poljskega kolega Mateusza Morawieckega in srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Udeležbo je napovedal tudi bolgarski premier Bojko Borisov. Skupno število gostov na forumu bo okoli 300.

Pred 15. strateškim forumom na Bledu

V ospredju razprav bodo predvsem posledice pandemije covida-19 in prihodnost EU-ja. To bo prvo srečanje sedmih voditeljev članic EU-ja v živo od julijskega vrha povezave, na katerem je bila začrtana pot za gospodarsko okrevanje unije po pandemiji. Na Bledu se bo sicer razpravljalo tudi o kibernetski varnosti in o prihodnosti evropske varnosti ter o krepitvi čezatlantskih odnosov.

Pričakovati je tudi, da bosta Orban in Morawiecki dodatno pojasnila stališča, ko sta se znašla nasproti ostalim voditeljem članic z nasprotovanjem pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Tedaj ju je podprl tudi slovenski premier Janša.

Bilateralni pogovori ob robu foruma

Sicer pa bo po uvodnem nagovoru slovenskega predsednika republike Boruta Pahorja zbrane voditelje preko videopovezave nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, v razpravi pa bosta preko videopovezave sodelovala še italijanski premier Giuseppe Conte in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Janša bo imel ob robu foruma bilateralne pogovore z vsemi predsedniki vlad, ki bodo prispeli na Bled. Sestal se bo tudi z Vučićem, posebnim predstavnikom EU-ja za dialog Beograd – Priština in druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom ter visokim predstavnikom EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepom Borrellom, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Zelo visoka udeležba bo tudi na ravni zunanjih ministrov

Slovenski minister Anže Logar bo v živo v blejski Festivalni dvorani gostil kolege iz Hrvaške, Madžarske, Slovaške, Češke in Poljske – Gordana Grlića Radmana, Petra Szijjarta, Ivana Korčoka, Tomaša Petrička in Zbigniewa Raua. Slednji je nasledil Jaceka Czaputowicza, ki je prejšnji teden odstopil. V razpravi se jim bo pridružil tudi Borrell, preko videopovezave pa še državna sekretarka na nemškem zunanjem ministrstvu Michelle Müntefering.

Med visokimi gosti velja izpostaviti tudi posebnega predstavnika EU-ja za dialog Beograd – Priština Miroslava Lajčaka, pomočnika namestnika ameriškega državnega sekretarja Matta Boysa, poveljnika ameriških sil v Evropi – generala Christopherja Cavolija in namestnico generalnega sekretarja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Tuulo Yrjölä.

Letos omejeno število gledalcev

Na letošnjem forumu pa ne bo foruma mladih in ločenega poslovnega dela foruma, čeprav nekatere gospodarske teme ostajajo na programu. Tudi razprav v živo se bo zaradi varovalnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa lahko udeležilo le omejeno število gledalcev.

Razpravo voditeljev in zunanjih ministrov v blejski Festivalni dvorani si bo lahko v živo ogledalo le okoli 160 povabljencev. Podobno bo omejeno tudi število poslušalcev na panelih v hotelu Rikli. Zato pa bodo vse razprave prenašali po spletnih platformah in mogoče bo tudi sodelovanje v razpravi preko moderatorja, napovedujejo organizatorji – tudi letos sta to zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost (CEP).