Protestniki nasprotujejo vstopu skrajne desnice v vlado. Foto: Reuters
Protestniki nasprotujejo vstopu skrajne desnice v vlado. Foto: Reuters
Protesti proti vladi na Dunaju

Protestni pohod po ulici Mariahilfer Strasse v središču mesta, ki se je končal okoli 18. ure na trgu Heldenplatz, je potekal mirno. Organizatorji govorijo celo o 70.000 udeležencih, po ocenah policije, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, pa se je na ulicah zbralo kakšnih 20.000 ljudi.

"Natančno število udeležencev protestov je težko oceniti, saj je bilo na ulici Mariahilfer Strasse tudi veliko takih, ki so le opazovali ali šli po nakupih," je dejal tiskovni predstavnik policije Paul Eidenberger. Nadzor protesta je izvajalo okoli tisoč policistov.

"Naše države ne bodo zavzeli fašisti," je ob začetku zborovanja poudaril aktivist Platforme za človeško azilno politiko Michael Genner. Poleg omenjene platforme sta k protestom pozvali še združenji Ofenziva proti desnici in Platforma radikalna levica.

Vodja skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) in podkancler Heinz-Christian Strache je dopoldne na tradicionalnem srečanju stranke ob začetku leta poudaril, da bo vladajoča koalicija, v kateri je tudi Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ustavila nezakonito priseljevanje v Avstrijo.

Ob tem je bil kritičen do odgovornih, ki so bili na oblasti med množičnim prihodom prebežnikov leta 2015, češ da so popolnoma odpovedali.

Protesti proti vladi na Dunaju