Margrethe Vestager med predstavljanjem rezultatov preiskave o Googlu. Foto: Reuters
Margrethe Vestager med predstavljanjem rezultatov preiskave o Googlu. Foto: Reuters
Android
Google od leta 2005 usmerja razvoj mobilnega operacijskega sistema Android, ki je odprtokodni sistem, tako da ga lahko uporablja in razvija kdor koli. Večina proizvajalcev pametnih telefonov in tablic pa Android namešča v kombinaciji z Googlovimi aplikacijami in storitvami, kot je na primer Google Play Store, pri čemer z Googlom sklepajo sporazume za pridobitev pravice do namestitve teh aplikacij. Foto: Reuters

Kot je pojasnila evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager, Google ovira konkurenco z naložitvijo omejitev proizvajalcem naprav s sistemom Android. Google tako od proizvajalcev zahteva, da prednaložijo nekatere Googlove aplikacije kot privzete ali izključne storitve.

Omejevanje konkurence in škodovanje potrošnikom
Tak primer je aplikacija Google Search, ki je prednameščena kot privzeta ali izključna storitev iskanja na večini naprav s sistemom Android, prodanih v Evropi. "Zdi se, da te prakse preprečujejo konkurenčnim iskalnikom, da bi vstopili na trg prek konkurenčnih mobilnih brskalnikov in operacijskih sistemov. Poleg tega se zdi, da tudi škodijo potrošnikom z zaviranjem konkurence in omejevanjem inovacij v širšem mobilnem okolju," so ocenili v komisiji.

Več kot 90-odstotni delež Googla
Komisija je postopek glede ravnanja Googla v zvezi z operacijskim sistemom Android in aplikacijami začela aprila lani. Na tej stopnji pa meni, da ima Google prevladujoč položaj na trgih splošnih storitev spletnega iskanja, licenčnih mobilnih operacijskih sistemov za pametne telefone ter trgovin z aplikacijami za mobilni operacijski sistem Android. Google ima na vsakem izmed teh trgov v Evropskem gospodarskem prostoru na splošno več kot 90-odstotne tržne deleže.

Sistem android na 80 odstotkih mobilnih naprav
Prek pametnih telefonov in tabličnih računalnikov se opravi več kot polovica celotnega spletnega prometa, v prihodnosti pa naj bi se ta delež še povečal. Približno 80 odstotkov pametnih mobilnih naprav v Evropi in po svetu je opremljenih z mobilnim operacijskim sistemom Android, ki ga od leta 2005 razvija Google. Android je odprtokodni sistem, tako da ga lahko uporablja in razvija kdor koli. Večina proizvajalcev pametnih telefonov in tablic pa Android namešča v kombinaciji z Googlovimi aplikacijami in storitvami, kot je na primer Google Play Store, pri čemer z Googlom sklepajo sporazume za pridobitev pravice do namestitve teh aplikacij.

Google bo sodeloval s komisijo
Google se lahko na mnenje komisije pritoži, komisija pa se nato odloči, ali se bo z družbo pogodila ali jo kaznovala. Google je že sporočil, da bo v dobro svojih strank sodeloval s komisijo.