Foto: BoBo
Foto: BoBo

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 88 novoobolelih s covidom-19, skupaj potrjenih okužb z novim koronavirusom je 1495, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Povedal je še, da je na respiratorjih oziroma medicinskih ventilatorjih 34 okuženih, 921 pa jih je v hišni karanteni.

Povprečna starost okuženih je nekaj več kot 49 let. Med obolelimi je 52 odstotkov žensk, kar je prvič, da je okuženih več žensk kot moških, je izpostavil Beroš. Doslej so testirali več kot 14.600 vzorcev, v zadnjih 24 urah pa več kot 930.

Beroš je poudaril, da je Hrvaška vstopila v najbolj kritično fazo epidemije. Ob tem je znova pozval prebivalce, naj spoštujejo vsa priporočila epidemiologov tudi med velikonočnimi prazniki.

Iz Hrvaške le še s potrdilom zdravnika

Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pa je opozoril, da ljudje, ki bodo vstopili na Hrvaško iz drugih držav, ne bodo več mogli oditi iz države brez potrdila svojega družinskega zdravnika ali pristojnega epidemiologa, da so prestali 14-dnevno samoizolacijo.

Pojasnil je, da so nekateri zlorabljali dosedanji milejši ukrep do hrvaških državljanov, ki delajo v drugih državah, in so prihajali domov v samoizolacijo ob petkih ter se vračali v službo že naslednjo nedeljo. Izpostavil je, da bodo morali vsi delavci v 14-dnevno samosamitev, potem ko bodo vstopili na Hrvaško. Medtem so tudi vzpostavili enoten sistem evidence hrvaških državljanov, ki so jim odredili obvezno samoizolacijo.

Novinarji na Hrvaškem ob delo in dohodek

Vlada v svojih svežnjih zakonodajnih ukrepov ni prepoznala težav, s katerimi se spopadajo številni novinarji in mediji na Hrvaškem, sta v današnjem sporočilu za javnost opozorila Hrvaško novinarsko društvo (HND) in Hrvaški sindikat novinarjev (SNH). Zaradi epidemije je okoli 85 odstotkov samostojnih novinarjev in honorarnih sodelavcev v celoti ali deloma ostalo brez dela, številne medijske hiše pa so novinarjem znižale plače.

Omenjeni organizaciji sta hrvaški vladi poslali zahtevo za sprejetje nujnih ukrepov, kot je pisno zagotovilo, da med krizo in najmanj leto dni po pridobitvi finančne podpore ne bodo odpustili novinarjev ali odpovedali sodelovanja honorarnim in samostojnim novinarjem.

Zahtevajo tudi več sredstev za financiranje medijev z ustanovitvijo sklada za novinarstvo v vrednosti štirih milijonov evrov, podali so predlog, da država v prihodnjih treh mesecih nakaže novinarjem, ki delajo honorarno, po 4000 kun (540 evrov) nadomestil, če lahko novinarji dokažejo, da večino svojih prihodkov v zadnjih letih ustvarjajo s honorarnim delom.

Poostreni ukrepi na Zahodnem Balkanu

Smrtnost v Srbiji 2,29-odstotna

V Srbiji je do zdaj za covidom-19 umrlo 71 ljudi, smrtnost je 2,29-odstotna. Okuženih je več kot 2.800 ljudi, pri čemer jih je 136 na respiratorjih. Do zdaj so testirali 14.240 ljudi.

Od danes ob 17.00 pa je začela veljati nova policijska ura, ki bo veljala do ponedeljka do 5. ure. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je med petkovim obiskom v Nišu poudaril, da bo v boju proti širjenju virusa ključnih prihodnjih deset dni. "Do 20. aprila se bo reševala usoda našega odnosa do virusa, zato je do takrat potrebna stroga disciplina prebivalcev," je opozoril Vučić.

V Srbiji so podaljšali policijsko uro ob koncih tedna, ki zdaj velja od petka od 17. ure do ponedeljka do 5. ure. Foto: Reuters
V Srbiji so podaljšali policijsko uro ob koncih tedna, ki zdaj velja od petka od 17. ure do ponedeljka do 5. ure. Foto: Reuters

Predsednik Vučić se še ni testiral

Na novinarsko vprašanje o stikih in morebitnem testiranju, potem ko je v sredo sporočil, da je njegov starejši sin Danilo okužen z novim koronavirusom, je odgovoril, da je v stalnih stikih z zdravniki. "Tisto sekundo, ko bodo mislili, da obstaja kakršna koli možnost, da bi bil okužen, se bom testiral," je odvrnil srbski predsednik. Novinarja regionalne televizije N1, ki je vprašanje postavil, pa je Vučić obtožil, da ga ne zanima njegovo zdravje, temveč da iščejo razloge, da ga ne bi bilo več.

Rusi na pomoč Banjaluki

Iz Bosne in Hercegovine medtem poročajo o 16 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, skupno 875. Okrevalo je skupno 118 bolnikov. Potem ko je ponoči umrla 62-letna bolnica, se je število smrtnih primerov, povezanih z okužbo, povečalo na 36, so sporočile pristojne oblasti.

V Republiko Srbsko je v četrtek prispela ruska pomoč v obliki zaščitne opreme, ob tem pa tudi skupina ruskih vojakov, ki bodo pomagali pri razkuževanju zdravstvenih ustanov, poroča hrvaška agencija Hina. Pomoč ta srbska entiteta BiH-a prihodnji teden pričakuje od Madžarske.

V Črni gori so potrdili še tri nove primere okužbe z novim koronavirusom, skupno 255. Največ primerov so potrdili v Podgorici, skupno 130, poroča Tanjug.

Vodilna makedonska politika v samoosamitvi

Iz Severne Makedonije medtem poročajo, da sta po intervjuju z novinarjem, ki so mu pozneje potrdili okužbo z novim koronavirusom, voditelja dveh največjih strank v državi, SDSM in VMRO-DPMNE, Zoran Zaev in Hristijan Mickoski, od danes v 14-dnevni samoosamitvi na svojem domu.

Minister za zdravje Venko Filipče je na izredni novinarski konferenci tudi sporočil, da so oba politika testirali takoj, ko so bili seznanjeni s tem, da je bil televizijski novinar, ki je z njima opravil intervju, pozitiven na testu.

Pri Mickoskem je bil test negativen, a bo kljub temu moral ostati v samoosamitvi. Izid za Zaeva naj bi bil znan še danes. Ta je sporočil, da nima simptomov in da so med intervjujem izvajali vse potrebne zaščitne ukrepe, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.