Največ heroina in amfetaminov pride na Kitajsko z območja
Največ heroina in amfetaminov pride na Kitajsko z območja "zlatega trikotnika". Foto: Reuters
Amfetamini
Največji porast je med uporabniki amfetaminov. Foto: Reuters

Kitajske oblasti so prvič objavile obsežno poročilo o uporabi mamil, ki doživlja porast zaradi naraščajočega srednjega razreda, kar je pripeljalo do vse več odvisnikov.

Peking je zato v zadnjih letih okrepil boj proti zlorabi mamil in rezultat tega so bile med drugim številne aretacije javnih osebnosti, med drugim tudi sina filmskega zvezdnika Jackija Chana.

Na Kitajskem je registriranih uporabnikov mamil okoli tri milijone, a ministrstvo za javno varnost meni, da je uživalcev mamil v resnici 14 milijonov, in kot je povedal pomočnik ministra Liu Juedžin, je zaradi tega neposredna gospodarska škoda 500 milijard juanov, kar je 80,5 milijarde dolarjev.

Lani je zaradi mamil umrlo najmanj 49.000 ljudi, povečala pa so se tudi kriminalna dejanja, kot so umori, ugrabitve in posilstva.

Amfetamini prehiteli heroin
Lani je število uporabnikov sintetičnih mamil prvič preseglo število zasvojenih s heroinom. Tako je bilo po podatkih oblasti do konca leta 2014 okoli 1,2 milijona uporabnikov amfetaminov, kar je skoraj 41 odstotkov več kot v prejšnjem letu.

Glavna vira za tihotapljenje mamil na Kitajsko sta "zlati trikotnik", kot poimenujejo območje na mejah med Mjanmarom, Tajsko in Laosom, ter območje "zlatega polmeseca", ki vključuje Afganistan in Pakistan.

Kitajska je že okrepila varnostno sodelovanje z Afganistanom, Pakistanom, Mjanmarom in drugimi državami, da bi preprečila dobavo mamil na svoje ozemlje.

Po nastanku Ljudske republike Kitajske leta 1949 in komunističnem prevzemu oblasti so na Kitajskem uspešno omejili uporabo mamil, predvsem opija, vendar pa se je v zadnjih letih to spremenilo. Nič ne pomagajo niti stroge kazni, saj je za nekatere prekrške v zvezi z mamili zagrožena tudi smrtna kazen.