V. Gene Robinson nedvomno predstavlja liberalnejšo vejo Cerkve. Foto: Reuters
V. Gene Robinson nedvomno predstavlja liberalnejšo vejo Cerkve. Foto: Reuters
Vabilo na Obamovo inavguracijo
Vabilo na Obamovo inavguracijo - za tiste srečneže, ki se bodo dogodka udeležili. Karte so namreč šle za med in so pošle v nekaj minutah. Foto: Reuters
Rick Warren
Z izbiro konservativnega Ricka Warrena si je Obama odtujil številne liberalne podpornike. Foto: Reuters
Na Kapitolnem griču je že vse pripravljeno na torkovo slavnostno ustoličenje 44. predsednika ZDA. Foto: Reuters

, prvega odkrito homoseksualnega škofa Episkopalne cerkve, je Obama pooblastil za mašo na stopnicah Lincolnovega spomenika, ki bo dva dneva pred inavguracijo zaznamovala slovesnosti ob prisegi novega ameriškega predsednika.




Obama najprej brcnil v prazno

Številni gejevski aktivisti in liberalne skupine so bili ogorčeni, ko je novi predsednik ZDA za vodenje slavnostne maše izbral evangeličanskega duhovnika Ricka Warrena. Kalifornijski pastor in avtor knjižnih uspešnic o krščanstvu je podpiral sporni kalifornijski referendumski predlog (t. i. Proposition 8), ki prepoveduje istospolne poroke.

Robinson je takratno Obamovo odločitev označil za "zaušnico", Obama pa je močno razočaral tudi številne svoje volivce. Ti so zdaj precej bolj pomirjeni, medtem ko so konservativci tisti, ki jim gre povabilo Robinsona v nos. Bill Donohue, predsednik Katoliške lige, je, denimo, izbiro gejevskega škofa močno kritiziral, Robinsona pa označil za "najbolj polarizirajočo osebo v Episkopalni cerkvi".

Povzročil razkol v Cerkvi
61-letni Robinson je zaslovel po vsem svetu s svojo razpravo glede pravic istospolnih, z njegovo posvetitvijo v škofa pred šestimi leti pa se je prepad v svetovni anglikanski skupnosti le še povečal.

Robinson je pozdravil Obamovo predanost vključevanju: "Za vsako manjšino je pomembno, da se čuti vključena, pa naj bo rasna, etnična ali, kot v našem primeru, spolna." Nastop obeh duhovnikov v inavguracijskem programu 20. januarja odseva Obamovo politiko vključevanja različnih skrajnosti političnega spektra, pa tudi poudarja težavno pot, po kateri stopa novi predsednik.

Robinsonovi plusi in minusi
Tony Perkins, predsednik konservativnega Sveta za družinsko raziskovanje, pravi: "Zdi se mi ironično, da so nekateri nepopustljivo nasprotovali Ricku Warrenu, češ da 'deli ljudi'. Če hočete nekoga, ki deli ljudi, poglejte Genea Robinsona, ki je v bistvu razdelil eno najstarejših krščanskih denominacij v tej državi."

Nasprotno Rea Carey, direktorica Nacionalne skupine za geje in lezbijke, meni, da bo Robinson navdihujoča figura: "Toliko ljudi po vsem svetu bo sedelo pred svojimi televizorji ali računalniki in gledalo tega izrednega človeka moliti za novega predsednika. Od te podobe bodo imeli koristi številni, ne le lezbijke, geji in transseksualci."

Kontroverzna figura v Episkopalni cerkvi
Do Obamovega izbora Robinsona ima pozitivno stališče celo sam Warren: "Predsednik Obama je še enkrat pokazal svojo pristno zavezanost združevanju vseh dobronamernih Američanov pri iskanju skupnih točk. Pozdravljam njegovo željo, biti predsednik vsakega državljana."

Robinson je leta 2007 podprl Obamo in pri tem požel nekaj neodobravanja, ker je kot duhovnik mešal religijo in politiko. Nekateri episkopalci ga tudi krivijo za razkol med liberalci in konservativci v Cerkvi. Prejšnji mesec so tako teološki konservativci, ki so jih razburila liberalna stališča ameriških episkopalcev in kanadskih anglikancev, ustanovili rivalsko severnoameriško provinco, ker menijo, da Robinsonova 20-letna zveza z moškim partnerjem krši biblijska načela.

K. S.