Ob eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila je umrlo 11 delavcev. Foto: Reuters
Ob eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila je umrlo 11 delavcev. Foto: Reuters

Tyrone Benton, delavec, ki je napako odkril, je za BBC povedal, da napake niso odpravili. Pokvarjeno napravo, ki lahko ustavi uhajanje nafte, so preprosto zaprli in se zanašali na drugo napravo. British Petroleum trdi, da je bilo za delovanje in vzdrževanje omenjenega dela opreme odgovorno podjetje Transocean, ki se zagovarja, da je pred nesrečo uspešno testiralo napravo.

O napaki obveščena tako BP kot Transocean
Naprava ima velikanske škarje, ki lahko odrežejo in zaprejo glavno cev vrtine. Na varnostnih ovojih, ki so del naprave, so odkrili razpoke in obvestili pristojne. "Imajo nadzorno sobo, v kateri bi lahko ugasnili delovanje tega ovoja in prižgali drugega, da jim ne bi bilo treba ustaviti proizvodnje," je dejal Benton in razkril, da je njegov nadzornik tako BP-ju kot Transoceanu poslal elektronsko sporočilo o razpoki, ko so jo odkrili. Ali so del naprave, na kateri so odkrili napako, pred eksplozijo 20. aprila znova prižgali, ni vedel. Da bi lahko odpravili napako, bi morali ustaviti delo na ploščadi, katere delovanje je BP stalo pol milijona dolarjev dnevno.

Ameriški kongres, ki je pred dnevi zaslišal izvršnega direktorja BP-ja Tonyja Haywarda, meni, da je BP varčeval pri varnosti. Stroški odpravljanja posledic izlitja nafte so medtem narasli na dve milijardi dolarjev.

Obama zahteva hitro izplačilo odškodnin
Kenneth Feinberg, ki je odgovoren za 20 milijard dolarjev vreden sklad, namenjen izplačilu odškodnin žrtvam izliva nafte v Mehiškem zalivu, je zatrdil, da je odločen pospešiti izplačila odškodnin. Feinberg je razkril, da je predsednik ZDA Barack Obama zahteval "hitro plačilo teh zahtevkov", in dodal, da bo pri ocenah zahtevkov ribičev in poslovnežev, ki jih je izliv prizadel, škodo ocenjeval v njihovo korist.