Roman Giertych je bil leta 2007 na čelu stranke Liga poljskih družin, ki je kratek čas sodelovala v vladni koaliciji s PiS-om. Foto: Reuters
Roman Giertych je bil leta 2007 na čelu stranke Liga poljskih družin, ki je kratek čas sodelovala v vladni koaliciji s PiS-om. Foto: Reuters

Centralni protikorupcijski biro (CBA) je v četrtek sporočil, da je Giertych sodeloval v goljufivi shemi okoriščanja z denarjem nekega podjetja in pranja denarja v vrednosti več kot 90 milijonov zlotov (skoraj 20 milijonov evrov).

Giertychov odvetnik trdi, da so obtožbe neresnične, in dodaja, da jih bodo izpodbijali.

Giertych je med četrtkovo aretacijo omedlel, zaradi česar je poljski varuh človekovih pravic Adam Bodnar sporočil, da okoliščine aretacije vzbujajo "resne skrbi".

Poljski tožilec Jacek Motawski je nato na tiskovni konferenci v soboto dejal, da je "vsako povezovanje Giertychovega zdravstvenega stanja z neavtoriziranim posredovanjem agentov CBA-a popolnoma neutemeljeno".

Prepoved opravljanja odvetniškega posla in zapuščanja države

Sorodna novica Na Poljskem kritike sodnikov po odvzemu imunitete kritični sodnici

Zaradi vložitve obtožnice Giertych ne sme opravljati odvetniške službe ali zapustiti države. Odvetnik trenutno zastopa milijarderja in lastnika banke Idea Bank Leszka Czarneckega, ki je osumljen goljufij bančnih strank.

Giertych je Czarneckega tudi pred dvema letoma, ko je lastnik banke trdil, da je vodja državnega finančnega regulativnega organa Marek Chrzanowski, ki ga je imenovala vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), v zameno za zaščito zahteval sredstva ene od bank Czarneckega. Chrzanowski je bil obtožen korupcije.

Zastopal tudi Tuska

Odvetnik je leta 2017 zastopal tudi Donalda Tuska, takrat predsednika Evropskega sveta, ko je ta pričal v preiskavi proti nekdanjemu vodji vojaške protiobveščevalne službe (SKW), osumljenem sodelovanja s tujimi obveščevalnimi silami brez dovoljenja, v času, ko je bil Tusk poljski premier.

Leta 2007 je bil Giertych vodja skrajno desne stranke Liga poljskih družin, ki je bila kratek čas del vladne koalicije s tudi danes vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS).