Februarja letos so civilne iniciative organizirale protest v podporo poljski vladi in njenim pravosodnim reformam. Foto: EPA
Februarja letos so civilne iniciative organizirale protest v podporo poljski vladi in njenim pravosodnim reformam. Foto: EPA

Disciplinski senat poljskega vrhovnega sodišča je pod prevelikim političnim vplivom ter lahko preiskuje in kaznuje navadne sodnike zaradi njihovih sodb, opozarja Sodišče EU-ja. Člane disciplinskega senata namreč izbira sodno telo, ki ga neposredno imenuje parlament, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Varšava je že obsodila začasno odredbo Sodišča Evropske unije, namestnik pravosodnega ministra jo je označil za "dejanje uzurpacije".

Poljsko ministrstvo ignorira vrhovno sodišče

Evropska komisija je na Sodišče EU-ja že oktobra lani vložila tožbo zaradi novih disciplinskih ukrepov za poljske sodnike, ki ogrožajo njihovo neodvisnost.

Sodišče EU-ja je nato poljskemu vrhovnemu sodišču naložilo, da mora presoditi, ali je novi disciplinski senat dovolj neodvisen. Kljub odločitvi poljskega vrhovnega sodišča, da disciplinski senat ni dovolj neodvisen, je poljsko pravosodno ministrstvo izpodbijalo razsodbo, disciplinski senat pa je nadaljeval delo.

Evropska komisija je nato 24. januarja letos opozorila, da razmere pomenijo tveganje, da bo poljskim sodnikom povzročena nepopravljiva škoda. Zato je Sodišču EU-ja (ECJ) podala zahtevo, da z začasno odredbo ustavi delo disciplinskega senata na vrhovnem sodišču.

Vrhovno sodišče v Varšavi je razsodilo, da disciplinski senat ni neodvisen od pritiskov vlade, vendar to ni spremenilo ničesar. Foto: Reuters
Vrhovno sodišče v Varšavi je razsodilo, da disciplinski senat ni neodvisen od pritiskov vlade, vendar to ni spremenilo ničesar. Foto: Reuters

Sodišče: Tveganje pravnemu redu EU-ja

Sodišče EU-ja je danes ugodilo zahtevi Evropske komisije, saj ugotavlja, da skrbi glede neodvisnosti sodnikov niso neutemeljene in da obstaja tveganje povzročitve "resne škode pravnemu redu EU-ja". Če začasne odredbe Varšava ne bo spoštovala, ji grozi kazen.

Poljski predstavniki, ki disciplinski senat zagovarjajo, tudi vztrajajo pri neodvisnosti članic EU-ja pri organizaciji svojega sodstva. ECJ ta argument zavrača, saj morajo članice upoštevati obveznosti, ki izhajajo iz evropske zakonodaje, kot je neodvisnost sodstva. Najvišje sodišče EU-ja mora sicer še razsoditi, ali disciplinski senat ni neodvisen in nepristranski.

Napeti odnosi zaradi poljskega pravosodja

Odnosi med Brusljem in Varšavo so zaradi spoštovanja načel pravne države že nekaj let napeti. Poljska vlada pod vodstvom konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) namreč od prihoda na oblast leta 2015 uvaja sporne pravosodne reforme.

Konec leta 2018 je začasna odredba Sodišča EU-ja omogočila vrnitev na delo več poljskim vrhovnim sodnikom, ki so bili v okviru druge reforme prisiljeni v upokojitev.

Poljska medtem še naprej krepi pritiske na sodnike in tožilce. Sodnikom tako v okviru disciplinskega postopka grozi nazadovanje ali odpoved delovnega razmerja, če postavijo pod vprašaj zakonitost imenovanj sodnikov, če so politično dejavni ali "ovirajo delovanje sodstva". Pravni strokovnjaki na Poljskem in v tujini so uvedbo disciplinskega senata kritizirali. Na Poljskem so tudi potekali protesti za in proti glede reforme sodstva.