Zmaga na slamnatih volitvah v mestu Ames je predvsem simbolična, saj prave strankarske volitve republikance v zvezni državi Iowi čakajo čez 5 mesecev. Foto: Reuters
Zmaga na slamnatih volitvah v mestu Ames je predvsem simbolična, saj prave strankarske volitve republikance v zvezni državi Iowi čakajo čez 5 mesecev. Foto: Reuters
Michele Bachmann
55-letna kongresnica iz Minnesote upa, da se bo s "slamnato zmago" približala favorizirani dvojici Romney-Perry. Foto: Reuters

Slamnate volitve na kampusu državne univerze Iowe v mestu Ames so, poleg anket, prvi malce kredibilnejši pokazatelj moči posameznih republikanskih kandidatov, ki se potegujejo za osvojitev predsedniške nominacije oziroma za pravico, da novembra prihodnje leto izzovejo demokratskega predsednika ZDA Baracka Obame.

Svobodnjak skoraj ugnal "čajankarico"
Gre za celodnevni festival hrane, pijače, koncertov, političnih govorov in seveda volitev. Na teh je sodelovalo 17.000 prebivalcev Iowe, ki so 28 odstotkov glasov oddali kongresnici iz Minnesote Bachmannovi, na drugo mesto pa se je tesno za njo uvrstil svobodnjaški teksaški kongresnik Ron Paul. Daleč zadaj je bil kot tretji nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty, ki so mu sledili še preostali kandidati. Vodilni v anketah, nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, ni sodeloval, kakor tudi ne njegov mormonski kolega in nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman.

Prva favorita čakata na prave preizkuse
Zmaga Bachmannove in drugo mesto Paula kažeta na to, da so republikanski volivci naveličani tradicionalnih kandidatov. Bachmannova, ki je junakinja gibanja čajank, je dokazala, da lahko dovolj dobro organizira svoje podpornike in da ima podporo v državi, iz katere tudi izvira. Podobno velja, malce presenetljivo, za Rona Paula, ki je najmanj tradicionalen med vsemi republikanci, saj odločno nasprotuje vsem vojnam in želi ameriško valuto znova utemeljiti na zlatih rezervah.

Vseeno je politična sobota v ZDA bolj ali manj pripadla guvernerju Teksasa Ricku Perryju, ki je uradno stopil v boj za predsedniško nominacijo. Po anketah je drugi favorit, takoj za Mittom Romneyjem, ki ga ni bilo v Iowi.

Začetek kampanje tudi za Obamo
Obama, tarča republikanskih kritik, se medtem pripravlja, da v ponedeljek začne avtobusno turnejo po srednjem zahodu ZDA. Obiskal bo podeželske kraje Iowe, Illinoisa in Minnesote ter volivcem razlagal, tako kot republikanci, da je Washington sicer pokvarjen, vendar ne po njegovi krivdi.