Srečanje zunanjih ministrov je priprava na novembrski vrh voditeljev G20. Foto: Reuters
Srečanje zunanjih ministrov je priprava na novembrski vrh voditeljev G20. Foto: Reuters

Srečanja se udeležuje tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, ki pa naj bi ga že v kratkem zapustil.

Prav navzočnost ruskega zunanjega ministra je zahodne diplomate spodbudila k bojkotu večerje, ki jo je v četrtek zvečer gostila indonezijska zunanja ministrica Retno Marsudi, ki je v govoru ob začetku srečanja opozorila, da države zaradi vse bolj polariziranega sveta vse težje sedejo za isto mizo.

"Zaradi trenutnih svetovnih razmer ljudje izgubljajo vero v multilateralizem in njegovo sposobnost učinkovitega odzivanja na svetovne izzive," je dejala Marsudi in zbrane vprašala, ali si lahko predstavljajo prihodnji svet brez multilateralizma.

"Prepričana sem, da bodo razmere še slabše. Unilateralizem bo postal norma, močnejši bodo dobili vse," je opozorila.

Medtem so z ruskega zunanjega ministrstva sporočili, da bo Lavrov predčasno zapustil srečanje G20 in se ne bo udeležil zasedanj, ki so predvidena za danes popoldne. "Lavrov ima še vedno dvostranske pogovore, po katerih bo nagovoril novinarje in odšel," je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass se je Lavrov na Baliju danes med drugim sestal z indijskim kolegom Subrahmanjamom Jaišankarjem, pred tem pa tudi z zunanjima ministroma Turčije in Kitajske, Mevlutom Cavusoglujem in Vang Jijem.

Zasedanje je sicer priprava na vrh skupine G20, ki ga bo Indonezija kot letošnja predsedujoča gostila novembra in naj bi se ga udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je sicer že poskušal posredovati med Rusijo in Ukrajino, ko je prejšnji teden na samooklicani mirovni misiji obiskal obe državi. Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je ob tem prenesel sporočilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, katerega vsebina pa ostaja skrivnost.