Islandci menijo, da lahko prišlekom ponudijo novi dom. Foto: Reuters
Islandci menijo, da lahko prišlekom ponudijo novi dom. Foto: Reuters
Bryndis Bjorgvinsdottir, pisateljica, ki ji je uspelo zdramiti narod. Foto: Facebook

Vse skupaj je sprožila priznana islandska pisateljica in profesorica Bryndis Bjorgvinsdottir, ki je svoje rojake pozvala, naj se izrečejo v prid prosilcem za azil.

In res - v samo 24 urah se je na Facebookovi skupini Syria is calling (Sirija kliče) že odzvalo 12.000 velikodušnih Islandcev in ponudilo svoje domove vsem pomoči potrebnim.

"Sem mati samohranilka s šestletnim sinom ... Lahko vzameva pomoči potrebnega otroka. Sem učiteljica in bi lahko učila otroka islandščine ter prilagajanja islandski družbi. Imava oblačila, posteljo, igrače in vse, kar otrok potrebuje. Seveda bi tudi plačala za letalsko vozovnico," je zapisala na Facebooku ena izmed podpornic, Hekla Stefansdottir.

Tudi preostali, zbrani v skupini, beguncem ponujajo hrano, oblačila, streho nad glavo in šolanje.

"Mislim, da imajo ljudje dovolj zgodb in fotografij iz Sredozemlja in begunskih taborišč z umirajočimi ljudmi, zato si želijo zdaj ukrepati," je povedala Bjorgvinsdottirjeva za islandsko televizijo RUV. "Begunci so človeški viri, imajo izkušnje in znanje. Begunci so naši prihodnji partnerji, najboljši prijatelji, duše dvojčice, bobnarji v bendih naših otrok, naš naslednji sodelavec, mis Islandije 2022, tesar, ki je končno dokončal kopalnico, kuhar v menzi, gasilec, računalniški genij ali televizijski voditelj."

Vlada pripravljena poslušati ljudstvo
Odziv javnosti je islandsko vlado presenetil, a ga je vzela resno, zato naj bi že iskala načine za povišanje svoje pribežniške kvote, poroča AFP. Islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson je tako že imenoval ministrski odbor, ki bo razpravljal o kvotah. "Naš cilj v mednarodni politiki je pomagati na kar se da veliko področjih, in to je eno izmed področij, kjer je pomoč trenutno najbolj potrebna," je dejal premier.

Je pa igra številk zanimiva - Islandcev je 330.000, vlada pa se je odločila, da bi lahko sprejela 50 beguncev. Slovencev je dva milijona, spomladi pa je premier Miro Cerar sporočil, da je Slovenija pripravljena sprejeti od 15 do 20 beguncev, medtem ko nam je Evropska komisija maja določila kvoto 207 (najmanj).
V Siriji divja državljanska vojna že od marca 2011, v tem času pa je iz države, ki jo je v še večji pekel spremenila Islamska država (IS), zbežalo več kot štiri milijone Sircev, še 7,6 milijona pa jih je bilo razseljenih znotraj države. Število beguncev, ki bežijo pred vojnami in nasiljem v svojih matičnih državah, je trenutno najvišje po koncu druge svetovne vojne.