V Makedoniji že nekaj časa potekajo protivladni protesti. Foto: EPA
V Makedoniji že nekaj časa potekajo protivladni protesti. Foto: EPA

Glavna opozicijska socialdemokratska stranka SDSM je že pred tem napovedala, da se volitev ne bo udeležila, zato ni vložila kandidatnih list. Bojkotu sta se pridružili še vodilni albanski stranki Demokratska unija za integracijo (DUI), ki sodeluje v trenutni vladi, in opozicijska Demokratska stranka Albancev (DPA) -nobena ne namerava nastopiti na volitvah.

Kot sta v torek sporočila DUI in DPA, sta se za bojkot odločila v znak protesta proti "nadzoru vladajoče stranke nad državnimi organi in mediji", kar je okrepilo dvome, da bodo volitve sploh potekale. Opozicijski DPA je neudeležbo na volitvah utemeljil tudi s tem, da pogoji za demokratične in poštene volitve niso izpolnjeni, kar trdi tudi glavna opozicijska stranka SDSM.

Ob VMRO-DPMNE sta sicer kandidatne liste vložili še dve manjši stranki. Državna volilna komisija ima zdaj 48 ur časa, da ugotovi, ali morajo stranke liste dopolniti oziroma ali so kakšne nepravilnosti.

V Skopju in več drugih mestih po državi so medtem v sredo zvečer znova potekali protesti državljanske pobude Protestiram, ki zahteva preložitev volitev, pa tudi odstop predsednika države Gjorgea Ivanova in umik njegove odločitve o amnestiji vpletenih v prisluškovalno afero. Protestniki so skušali priti tudi do predsednikove rezidence, a jim je to preprečila policija.