Ornitologi in okoljevarstveniki stikajo glave in razmišljajo, zakaj poginjajo ptice. Foto: EPA
Ornitologi in okoljevarstveniki stikajo glave in razmišljajo, zakaj poginjajo ptice. Foto: EPA

V zadnjih petih dneh so v okolici Ravenne opazili več kot tisoč poginulih ptic, predvsem grlic, nekaj pa je bilo tudi golobov, zato strokovnjaki že preučujejo, kaj bi bil lahko vzrok. Samo v petek so pobrali okoli 300 trupel. Vse živali so imele modro liso na kljunih, kar bi bil lahko znak za zastrupitev ali pomanjkanje kisika, zaradi česar ptice izgubijo orientacijo.

V zadnjih dneh o podobnih primerih - ne gre le za ptice, ampak tudi za nekaj milijonov poginulih rib, ki so jih našli ob obalah rek in jezer - poročajo z različnih koncev sveta. Začelo se je v ZDA, nato pa so mrtve ptice padale z neba tudi v Evropi. Na Švedskem so opazili 50 poginulih kavk, v Italiji pa, kot rečeno, več kot tisoč grlic, kar je za zdaj največje število mrtvih ptic v Evropi.

Izsledki znani v prihodnjih dneh
Večino trupel so našli v okolici industrijskih objektov v mestu Faenza, nekaj pa tudi v samem središču mesta, ki leži v bližini Ravenne. "Upajmo, da gre za zastrupitev ali bolezen, saj bi se s tem lažje spoprijeli kot z ugotovitvijo, da je to napoved konca sveta," je zapisal neki krajevni časopis.

Nihče si ne upa z gotovostjo zatrditi, kaj se dogaja s ptiči v zadnjih dneh, Italijani pa izsledke preiskav pričakujejo v ponedeljek.