66-letna Aung San Su Či se je zanesljivo uvrstila v parlament, kjer pa bo veliko večino še vedno obdržala vojaški hunti naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja. Foto: EPA
66-letna Aung San Su Či se je zanesljivo uvrstila v parlament, kjer pa bo veliko večino še vedno obdržala vojaški hunti naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja. Foto: EPA
Mjanmar - veselje privržencev strank NLD
Privrženci stranke NLD so po zaprtju volišč začeli slaviti zmago, saj naj bi po pričakovanjih osvojili veliko večino izmed 45 parlamentarnih sedežev. Foto: Reuters
Mjanmar - nadomestne parlamentarne volitve
Na voliščih v Mjanmaru (nekdanji Burmi) so se že od zgodnjih jutranjih ur vile dolge vrste volivcev, ki bodo verjetno večinoma podprli opozicijski NLD. Foto: EPA
Zmaga Aung San Su Či

Na voljo je bila manj kot desetina parlamentarnih sedežev, a vseeno se je pisala zgodovina Mjanmara, saj je prvič po 20 letih na njih sodelovala tudi opozicija.

Glavna zvezda volitev je Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Či, ki je s svojo Narodno ligo za demokracijo sodelovala na volitvah prvič po letu 1990. Takrat je NLD prepričljivo zmagal z veliko večino, a vojaška hunta ni bila pripravljena sprejeti zanjo poraznega izida volitev in jih je razveljavila, nato pa je Aung San Su Či v naslednjih dveh desetletjih večino časa preživela v hišnem priporu.

Prvi korak do končne zmage
Po zaprtju volišč je NLD že sporočil, da se je njegova voditeljica Aung San Su Či brez težav uvrstila v parlament, saj je v svojem okrožju po prvih neuradnih podatkih prejela okoli 65 odstotkov glasov. Izredno priljubljena voditeljica opozicije v 50-milijonski državi uživa izredno podporo in bi na svobodnih vsesplošnih volitvah s stranko NLD najverjetneje gladko zmagala.

Mjanmarska opozicija je po začetku nadomestnih parlamentarnih volitev sicer opozorila na prirejene glasovnice, ki so jih odkrili po vsej državi. Na volilnih lističih je bilo okence pred imenom opozicijske voditeljice Aung San Su Či premazano z voskom, ki ga je mogoče pozneje odstraniti.

Volitve pozitiven signal za odpravo sankcij
Za 45 sedežev v 664-članskem dvodomnem parlamentu, ki so ostali prazni po lanskem oblikovanju vlade, se je poleg Su Čijeve potegovalo še 44 članov njenega NLD-ja. Za poslanske sedeže se je sicer potegovalo skupaj 160 kandidatov iz 17 strank. Glavna opozicijska voditeljica je že pred volitvami izrazila dvom, da bodo volitve povsem svobodne in pravične.

Za vlado v Najpjitavu je sicer zelo pomembno, da bodo volitve v očeh mednarodne skupnosti potekale svobodno in pravično. Evropska unija bo namreč prihodnji mesec odločala o ukinitvi sankcij proti Mjanmaru, odločitev pa je odvisna ravno od poteka nadomestnih volitev.

Dve leti demokratizacije države
Stranka NLD se ni udeležila parlamentarnih volitev novembra 2010, ker so menili, da te ne bodo pravične, zaradi česar so bili v skladu s tedanjim zakonom izbrisani iz registra strank. Nove mjanmarske oblasti pod vodstvom predsednika Theina Seina pa so na začetku lanskega decembra dale zeleno luč za ponovno registracijo NLD-ja, tako da so njegovi predstavniki lahko kandidirali na tokratnih volitvah.

Proti Mjanmaru so bile v zadnjih dveh desetletjih uvedene ostre sankcije zaradi kršitev človekovih pravic. Vojaška hunta je državo neposredno vodila od leta 1962 do volitev leta 2010, ko je oblast prevzela vojski naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja, ki pa pospešeno izvaja številne reforme, tako politične kot gospodarske.

V zadnjih dveh letih je bila izpuščena večina političnih zapornikov, sklenjena so bila premirja z uporniškimi ljudstvi, ki so vodila več oboroženih vstaj, odprla so se vrata tujim vlaganjem, državo pa je zajel optimizem, da bo kmalu zares konec polstoletne vladavine vojske.

Zmaga Aung San Su Či