Danes je bilo največ poletov odpovedanih na Kitajskem. Foto: EPA
Danes je bilo največ poletov odpovedanih na Kitajskem. Foto: EPA

Največ poletov so morale danes odpovedati kitajske letalske družbe, med temi pa jih je bilo največ pri družbi China Eastern (380 odpovedi), na drugem mestu je Air China s 162 odpovedanimi poleti. Najbolj prizadeti sta letališči v Pekingu in Šanghaju, kjer so skupno odpovedali skoraj 300 poletov, poroča BBC.

Na tretjem mestu po številu odpovedanih poletov je indonezijska družba Lion Air z nekaj manj kot 100 odpovedmi. Na letališču v indonezijskem glavnem mestu Džakarta so danes odpovedali skoraj 100 poletov, kažejo podatki portala FlightAware.

Najbolj prizadeta ameriška letalska družba pa je United, ki je morala danes odpovedati 84 poletov. V družbi so pretekli teden pojasnili, da porast števila okužb z novo koronavirusno različico omikron "neposredno vpliva na letalske posadke in ljudi, ki omogočajo njihovo delovanje". Številni so morali zaradi stika z okuženim v samoosamitev.

Dodatne težave v ZDA povzroča vreme. Zaradi snega v zvezni državi Washington pri poletih nastajajo zamude, težave pa so tudi na cestah.

Med evropskimi letalskimi družbami je danes največ poletov odpovedal britanski British Airways, in sicer 42, med letališči pa londonski Heathrow (47), kažejo podatki na strani Flightaware.

Od petka odpovedanih več kot 10.000 poletov

Od petka je bilo tako po svetu odpovedanih že okoli 10.150 poletov; v petek 2400, v soboto 2800, v nedeljo 3270, danes pa okoli 1680.

Število odpovedi poletov pomeni le majhen odstotek vseh poletov, a je večji od običajnega.

Zaradi pandemije so letalske družbe izgubile že več milijard dolarjev.

Zaradi pandemije odpovedani številni leti